EU investuje biliony do zdravotnictví a ekologie. Leyenová chce přemluvit i Čínu

V každoročním projevu o stavu Evropské unie mluvila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová především o ekologii nebo covidu. „Evropská premiérka“ například slíbila, že Sedmadvacítka v návaznosti na koronavirovou pandemii spustí nový program pro posílení odolnosti EU v oblasti zdravotnictví. Připomněla také úspěšné snahy o boj proti klimatickým změnám. „Není už čas na další sliby ale činy a sami to nezvládneme,“ dodala na středečním vystoupení v Evropském parlamentu.

Evropská unie věnuje na boj proti klimatickým změnám v méně hospodářsky vyspělých zemích do roku 2027 dalších více než 100 miliard korun. Předsedkyně EU před europoslanci zdůraznila, že snaha o co nejrychlejší a nejvýraznější snížení emisí skleníkových plynů bude zásadní prioritou unie i v dalším období. EU podle ní rovněž zdvojnásobí fondy, které věnuje třetím zemím na udržování rozmanitosti přírodních druhů.

Komise v červenci přišla s přelomovým balíčkem klimatických návrhů, o jejichž konečné podobě budou příští rok vyjednávat europoslanci a členské státy. Von der Leyenová také vypíchla, že Evropa jako první přišla s proměnou klimatických závazků v konkrétní kroky.

Sama však boj proti oteplování planety nezvládne a je třeba přesvědčit i další země v čele s Čínou, řekla šéfka unijní exekutivy. EU se proto podle ní mimo vlastního vyjednávání o nových normách zaměří také na klimatickou diplomacii. Unie v rámci této snahy přidá zmíněnou částku třetím zemím a očekává, že Spojené státy budou tento krok následovat, dodala historicky první žena v čele Evropské komise. Do roku 2027 chce do tohoto programu investovat 50 miliard eur (1,26 bilionu korun).

Potlesk za 70 procent očkovaných

Komise je podle ní zároveň připravena poskytnout do poloviny příštího roku dalších 200 milionů dávek vakcín proti covidu chudším zemím. Von der Leyenová za potlesku europoslanců zdůraznila, že EU se podařilo splnit cíl a naočkovat 70 procent dospělých obyvatel do konce léta.

Dodala však, že Evropa zatím není zcela chráněna a boj s pandemií nekončí. Šéfka komise připomněla, že mezi členskými státy bloku přetrvávají rozdíly v počtech naočkovaných obyvatel. „Pandemie je maraton, nikoli sprint,“ prohlásila německá politička, podle níž by se měli proti covidu nechat očkovat i další lidé.

Klíčové pro úplné vymýcení viru podle ní ale bude, jak rychle se podaří dostat vakcíny k lidem v mimoevropských zemích, kde je zatím naočkováno jen mizivé procento populace. K dosud slíbeným 250 milionům dávek proto EU do poloviny roku přidá dalších 200 milionů.

Havel to nemohl říct jasněji

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu EU v Evropském parlamentu připomněla bývalého českého prezidenta Václava Havla, když prohlásila, že lidé bojující za svobodu, kteří před více než 30 lety strhli železnou oponu, usilovali o stejné hodnoty jako ti, kdo po druhé světové válce položili základy sjednocování Evropy.

V této souvislosti upozornila, že sdílené evropské hodnoty jsou nyní součástí unijních smluv a evropský právní řád a rozsudky evropského soudu musí být závazné pro všechny členské státy bloku.

„Tehdejší český prezident Václav Havel to nemohl říci jasněji: lidé tehdy chtěli všechny tyto 'velkolepé evropské hodnoty'. Jsou to tyto hodnoty, jejichž zdrojem je kulturní, náboženské a humanistické dědictví Evropy,“ prohlásila šéfka EK. Tyto jsou podle jejích slov v současnosti zakotveny v evropských smlouvách a všechny suverénní státy, které se staly součástí Evropské unie, se je zavázaly dodržovat.

„Garantem těchto hodnot je náš právní řád a rozsudky Evropského soudního dvora fungují jako pojistka. Tyto rozsudky jsou závazné. My dohlížíme nad tím, aby se dodržovaly, a to v každém členském státě naší unie,“ dodala von der Leyenová.

Tagy: