Selhání uzbeckého typu. Hrad má informovat o zdraví prezidenta, tvrdí komentátor

Komentátor Petr Honzejk.

Informování Hradu o zdraví prezidenta je selhání uzbeckého typu, míní Honzejk

Zdraví prezidenta republiky Miloše Zemana je během volebního víkendu velkým tématem. Panuje názor, že Hrad neinformuje dostatečně o tom, jak se momentálně hlavě státu vede. Ve vysílání CNN Prima NEWS se k tomu vyjádřili i komentátoři Petr Kolář a Petr Honzejk. Podle druhého jmenovaného v posledních dnech selhává zejména mluvčí Jiří Ovčáček.

Kolář z MF Dnes si nemyslí, že by nyní bylo potřeba přehnaně informovat o zdravotním stavu prezidenta. „Mně to připadá zvláštní. Je to starší člověk a detailně každý den informovat o tom, jestli je mu lépe, nebo ne, není na místě. Neříkám tím, že je v pořádku, když mluvčí (Jiří) Ovčáček píše na Twitteru žalmy v reakci na podobné otázky. Ale touha být pořád detailně informován o tom, jak se prezident vyspal, co jedl, mi nepřijde adekvátní. Jisté je, že určité problémy má,“ řekl komentátor. Dodal, že Zeman například odřekl nedělní účast ve vysílání CNN Prima NEWS. „Ale nevíme, jak moc vážné to je. Je zvláštní chtít detailní podobu jeho chorobopisu.“

Se svým novinářským kolegou nesouhlasí Petr Honzejk z Hospodářských novin. „Rozhodně to není tak, že pan prezident je ve stejné pozici jako kdokoliv jiný. Když se například nemocnice nebo Hrad odvolává na lékařské tajemství, opravdu to není trefa do černého,“ uvedl Honzejk. „Prezident je instituce a zvlášť kolem voleb má důležitou ústavní roli. Veřejnost má právo vědět, jak na tom je. Jak funguje, jestli je v kondici se adekvátně rozhodovat. A jestli o tom není Hrad schopný informovat, je to naprosté selhání, řekl bych uzbeckého typu,“ nešetřil kritikou.

Nejlepší obranou proti dezinformacím jsou informace

Honzejk odmítá, že by bylo nevkusné intenzivně se pídit po prezidentově zdravotním stavu. „Za hranicí dobrého vkusu je neinformování. Když mluvčí Ovčáček začne říkat, že tady probíhají brutální hnusné dezinformace, tak nejlepší obranou proti dezinformacím jsou informace. A Hrad toho dlouho nebyl schopen. A doteď nebyl schopen říct, co přesně prezidentovi je. Nikdo nechce vědět, jak přesně se vyspal, jestli je mu trochu lépe. Ale bylo by dobré mít přehled o tom, co konkrétně panu prezidentovi je, jaká je zdravotní prognóza a jestli je schopen se sám rozhodovat. Což my nevíme, protože jsme ho neviděli,“ konstatoval.

Kolář mu v tomto ohledu oponoval. „Proč máme vědět, co ho aktuálně trápí? Pokud bude schopen odvádět svoji práci, tak zdravotní stav je jenom jeho věc. V momentě, kdy toho nebude schopný, tak se ptejme. Zatím ale nic takového nenastalo,“ podotkl.

Tagy: