Senátoři si pohladili ego, cupuje Kalousek zamítnutí novely. Respekt, říká Schillerová

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

Senát neschválil ostře sledovaný pandemický zákon

Zamítnutí novely pandemického zákona ze strany Senátu vyvolalo rozporuplné reakce. Zatímco zástupci vlády vyjádřili politování nad rozhodnutím horní komory, opoziční poslanci mluví o ostudě pro pětikoaliční kabinet Petra Fialy (ODS), kterého „nepodrželi“ vlastní senátoři. Do nich se naopak ostře pustil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého se tímto krokem chtěli pouze zviditelnit.

Novela pandemického zákona rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Senátoři poukazovali během čtvrtečního jednání na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze.

„Celý zákon je nešťastný. Měl by být doplněn zákon o ochraně veřejného zdraví,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Zdeněk Hraba (STAN), který hlasoval proti pandemické legislativě. Proti zákonu vystupoval i dříve.

„Je to pro nás zpětná vazba. Nadále jsme přesvědčeni, že čeští občané lepší právní rámec pro zvládání pandemie potřebují. V následujících dnech budeme v koalici řešit další postup,“ sdělil premiér Petr Fiala.

Zamítnutí novely pandemického zákona naopak kritizoval někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. „Někteří senátoři vládních stran si pohladili vlastní ‚ego‘ a dali světu vědět o své důležitosti. Některá jména se veřejnost díky tomu dozví poprvé. Podstatně přitom ale oslabili vládu Petra Fialy. Tak hlavně, že mají ujasněné politické priority,“ napsal na Twitter.

Ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan uvedl, že Česká republika potřebuje nástroje ke zvládnutí pandemie i dalších krizových situací.

„Je mi líto, že se nám o tomtéž nepodařilo přesvědčit také Senát. To, že zákon neschválil, mě mrzí, ale respektuji to. I to patří ke skutečné demokracii, kde vláda není ‚automatem na moc‘. Normu, která nám pomůže pandemie a podobné krizové situace lépe zvládat, opravdu potřebujeme. Věřím, že v Poslanecké sněmovně se najde většina, která zákon nakonec přijme,“ vyjádřil se Rakušan na sociálních sítích.

Respekt senátorům, říká Schillerová

Bývalý premiér Andrej Babiš považuje zamítnutí novely pandemického zákona v Senátu za prohru vládní koalice. „Norma je paskvil,“ sdělil stručně.

Stejného názoru je také bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle ní senátoři ukázali, že jsou „pojistkou zákonnosti“. Rozhodnutí zástupců horní komory proto respektuje. „Když si uvědomíte, že tu máme kabinet, který má většinu i v Senátu, tak je to obrovská facka pro vládní koalici,“ řekla redakci CNN Prima NEWS.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury se plně potvrdilo tvrzení jeho hnutí, že je pandemický zákon zmetek a je potřeba ho zrušit. Politolog Jan Kubáček v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS podotkl, že pro vládu Petra Fialy jde o ostudu, jelikož ho v praxi nepodpořili koaliční senátoři.

Vládní předlohu, která by rovněž uzákonila nařizování karantény nebo izolace krátkou textovou zprávou, znovu posoudí Sněmovna. Poslanci by o ní mohli hlasovat příští týden.

Tagy: