Radši vypnu kyslík a umřu tady. Kauza vystěhování seniorů pokračuje, starosta Strašic zasáhl

Nový pronajímatel Domova pod Brdy nájemníkům zvedl nájem a vypnul topení ještě před koncem topné sezóny.

Jak dopadla svízelná situace seniorů z Domova pod Brdy ve Strašicích

Problémy seniorů z Domova pod Brdy ve Strašicích vyvrcholily výpověďmi, které rozdal pronajímatel na základě odvysílané reportáže na CNN Prima NEWS. Dostaly je hned dvě nájemnice, a to údajně kvůli tomu, že jsou nepřizpůsobivé. Jedné z nich nabídl nový byt správce nedalekých kasáren a druhá se nakonec na přímluvu starosty pravděpodobně stěhovat nebude.

Vše začalo poté, co si nájemníci z Domova pro seniory ve Strašicích stěžovali na zvýšení nájmů. Seniorkám, které na situaci upozornily redakci CNN Prima NEWS, pak jednatel spolku Domov pod Brdy Daniel Januj vyhrožoval výpovědí. „Do měsíce se mám vystěhovat? Já vám tady odsud dobrovolně neodejdu, to si radši vypnu kyslík a umřu tady,“ reagovala začátkem května na výpověď nájemnice Jana Chottová. „To, že dal výpověď paní Chottové, která musí být denně 16 hodin na kyslíku, mi přijde už opravdu jako hyenismus,“ sdělila nájemnice Petra Hudačková.

Obě dvě se měly vystěhovat do 31. května. Pronajímatel proto svolal schůzi, na které mluvil mimo jiné i o výpovědích. Redakce CNN Prima NEWS požádala Daniela Januje o komentář, ten se ale vyjádřit odmítl. Podle nájemnic výpověď vysvětlil tak, že nemá rád udavače.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaromír čeká na důchod od listopadu. Kdybych neměl brigády, rodinu neuživím, říká

To se ale nelíbilo starostovi. Bytovka, ve které jsou většinou senioři a invalidní důchodci v nájmu, totiž patří obci. S pronajímatelem se proto okamžitě sešel. „Přislíbil, že tu výpověď stáhne, takže by seniorky mohly dál využívat služeb v tomto domě,“ řekl starosta Strašic Jiří Háhner (ODS). Ke stažení výpovědi ale prý zatím nedošlo. „Do dneška mi nic od pana Januje nepřišlo, na nástěnce stále visí výpověď,“ uvedla Chottová.

Starosta se s pronajímateli Domova pod Brdy domluvil také na tom, že v domě dojde ke stavebním úpravám a rekolaudaci tak, aby lidé mohli čerpat příspěvky na bydlení. To teď nemohou, protože uspořádání bytů to neumožňuje.

S novým jednatelem společnosti začaly problémy na začátku roku když bytovku převzal. A to i přesto, že nájemníkům sliboval, že vše zůstane při starém. „Platím o 2 000 víc a nevystačím. Pobírám invalidní důchod, a když zaplatím veškeré poplatky, zbyde 1 500,“ popsala jedna z nájemnic. Ke zvýšení nájmu se prý muselo přikročit kvůli vyšším cenám energií a dalším poplatkům. „Zvedly se o 150 tisíc korun měsíčně. Při kapacitě 50 klientů to dělá 3 000 na jednoho člověka,“ řekl Háhner.

Druhá nájemnice, která redakci CNN Prima NEWS na problémy upozornila, se už odstěhovala. „Po odvysílání reportáže nám správce bytu v místním kasárnách okamžitě umožnil bydlení,“ informovala Hudačková a dodala, že doufá, že bytovku se podaří co nejdříve upravit tak, aby si lidé mohli o dávky požádat. Pronajímatel už totiž avizoval další navýšení nájmu.

Tagy: