Osmý den války: Rusové útočili na jadernou elektrárnu, Zelenskyj měl emotivní projev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Válka na Ukrajině 3.3.2022

Rusko začalo v pátek kolem jedné hodiny ranní SEČ ostřelovat Záporožskou jadernou elektrárnu. Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba vyzval Rusy, aby přestali, protože případný výbuch může být 10krát horší než v Černobylu. Radiace zůstala kolem místa incidentu v normě. Rusko se ale během dne podle všeho dohodlo s Ukrajinou na humanitárním koridoru i možném dočasném příměří. Navzdory několika výbuchům v Kyjevě nic nenasvědčuje tomu, že by se Rusové přiblížili dobytí hlavního města.

Kyjevem v noci na čtvrtek otřásly nejméně čtyři silné exploze, píše agentura Unian. V metropoli, ale i v Žitomiru, Lvově, Lucku či Ivano-Frankivsku na západě země zněl podle serveru RBK Ukrajina letecký poplach.

Na Ukrajinu dorazili první zahraniční dobrovolníci ochotní bojovat po boku místních. Rusové uvedli, že se jim již podařilo dobýt město Cherson. Tamní starosta s nimi již vyjednával. Podle Ukrajinců již armáda okupantů přišla o devět tisíc vojáku, mezi nimi by měl být i vysoce postavený generálmajor Andrej Suchoveckij. V ukrajinském Černihivu zemřelo kvůli ruskému útoku až 33 lidí.

Rusové se opět snažili obsadit klíčovou jadernou elektrárnu v Záporoží. Ostřelovali ji a například ministr obrany Kuleba varoval před výbuchem horším než v Černobylu. Podle prvotních informací ale k závažnému poškození některého z bloků nedošlo a radiace zůstala v normě. Prezidentem Zelenskyj mluvil po útoku s Joem Bidenem i Borisem Johsonem, který chce svolat mimořádné zasedání Bezpečnostní rady OSN.

K ukončení války vyzval ropný gigant Lukoil. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se postavil proti invazi, píše AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přislíbil, že promluví v pátek v 18 hodin živě na Václavském náměstí. S Prahou se spojí pomocí telemostu. Na Facebooku to oznámila iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která událost spoluorganizuje.

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech s možným dočasným příměřím pro odchod civilního obyvatelstva, řekl ruský vyjednávač Vladimir Medinskij. Ukrajinský delegát Mychajlo Podoljak po jednání podle ukrajinské agentury Unian uvedl, že toto téma bylo jediné, na kterém se druhém kole rozhovorů ukrajinská a ruská strana dokázaly shodnout.

Tagy: