Zatkněte Putina a dostanete miliony. Ruský byznysmen chce „denacifikovat“ zemi

Ruský prezident Vladimir Putin se zařadil mezi letošní kandidáty na Nobelovu cenu míru.

Jak to vnímají Rusové?

Ruský obchodník Alex Konanychin nabídl na svém facebookovém profilu milion dolarů za zatčení Vladimira Putina jako válečného zločince, a to v rámci tamních i mezinárodních zákonů. Podotkl, že Putin podle něj není kvůli svým činům z minulosti jeho prezidentem.

„Slibuji vyplatit jeden milion dolarů (asi 23 milionu korun) důstojníkům, kteří v souladu se svou ústavní povinností zatknou Putina jako válečného zločince podle ruských a mezinárodních zákonů,“ napsal 55letý Konanychin v příspěvku, který mu později Facebook smazal.

„Putin není ruský prezident, protože se dostal k moci v důsledku speciální operace vyhazování bytových domů do povětří. Poté porušil Ústavu tím, že zlikvidoval svobodné volby a zavraždil své odpůrce,“ pustil se podnikatel do prezidenta, který na konci února spustil ruskou invazi na Ukrajinu.

Facebook banned my post; do you think it was a correct decision? I omit the picture as it was a "dead or alive" poster,...

Posted by Alex Konanykhin on Tuesday, March 1, 2022

Jako Rus a občan země považuje za svou morální povinnost usnadnit „denacifikaci Ruska“. „Budu i nadále pomáhat Ukrajině v jejím hrdinném úsilí odolat náporu Putinovy ordy,“ dodal podnikatel. Orda je ruský výraz pro „hordu“, tedy dravou či loupeživou bandu.

Příspěvek doprovodil obrázkem s Putinovou fotografií a nápisem „Wanted: Mrtvý nebo živý. Vladimir Putin za masovou vraždu.“ Na příspěvek upozornil mimo jiné web The Jerusalem Post.

Podnikatel, který získal politický azyl v USA

Konanykhin je podnikatel a bývalý bankéř. Na sklonku komunistické vlády v zemi založil soukromou banku. S manželkou opustil zemi v roce 1992 a o sedm let později získali politický azyl ve Spojených státech.

Azylové granty mu byly zrušeny v roce 2004, k obnovení došlo o tři léta později. Ruské úřady tvrdily, že zpronevěřil osm milionů dolarů z Ruské burzovní banky v Moskvě. Případ se táhl několik týdnů, přičemž agenti FBI vypověděli, že ruská mafie uzavřela smlouvu na Konanychinův život.

Během procesu podnikatel vypověděl, že někteří z jeho firemních pomocníků v ruské Exchange Bank na něj začali tlačit kvůli penězům a vyhrožovali mu, což ho přimělo k tomu, aby se přestěhoval do Maďarska. Tvrdil, že mu pak bylo opět vyhrožováno násilím, což ho přimělo k útěku do České republiky a poté do New Yorku. Svou podnikatelskou kariéru strávil převážně ve Spojených státech, byl také občanem Itálie a Argentiny.

Od začátku ruské vojenské operace na Ukrajině zemřelo 498 ruských vojáků a 1 597 jich utrpělo zranění, oznámilo ve středu ruské ministerstvo obrany. Podle Kyjeva jsou ale ztráty v řadách ruských vojáků mnohonásobně vyšší – kolem sedmi tisíc.

Další stovky příslušníků ruských ozbrojených sil padly do zajetí. Ruské ministerstvo kromě bilance mrtvých a zraněných ruských vojáků také uvedlo, že zabito bylo 2 870 ukrajinských příslušníků armády a zraněno zhruba 3 700.

Tagy: