Setkání s Babišem? Nutil mě šéf, řekl zaměstnanec. Expremiér tento přístup odsoudil

Už za pět týdnů si Češi zvolí nového prezidenta. Štáb CNN Prima NEWS se tentokrát podíval pod pokličku kampaně šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten projel republiku ve svém obytném vozu křížem krážem už před komunálními volbami. Nyní jako prezidentský kandidát absolvuje „druhé kolo“. Tentokrát expremiér procestoval Olomoucký kraj. Kde všude se zastavil a jak na něj lidé reagují? Někteří pracovníci firem na jeho akce nepřichází zrovna dobrovolně.

„Dal jsem si Bechera (Becherovku, pozn. red.) a trochu jsem si pospal,“ přiznal Babiš reportérce CNN Prima NEWS. Na Olomoucku navštívil například Vápenku Vitoul, kde společně s 1. místopředsedou hnutí ANO Karlem Havlíčkem strávil asi hodinu.

Mnoho pracovníků expremiérova návštěva potěšila. Ne všichni z firmy jsou ale Babišovi fanoušci. Jeden ze zaměstnanců štábu CNN Prima NEWS prozradil, že je na setkání s opozičním politikem povinně. Prý mu to nařídil zaměstnavatel. V televizi ale muž vystoupit nechtěl, bojí se prý problémů.

Reportérka CNN Prima NEWS se tak zeptala přímo šéfa moravské vápenky. „Ve firmě musí být svým způsobem kázeň. Uplatňuji v řízení něco jako demokratický centralismus. Já se demokraticky rozhodnu a centrálně to nařídím. Tak to potom funguje. Taky jsou všichni stejně krásně čistě oblečeni, všichni mají úkol a ví, co mají dělat. Pak nejsou problémy,“ prohlásil ředitel Ladislav Vitoul.

Takový přístup se ale údajně nelíbí Babišovi. Stejného názoru je i šéfka jeho kampaně Tünde Bartha. Oba si prý mysleli, že na jejich akce chodí všichni dobrovolně.

„Vadí mi to. Opravdu bych chtěla mít zpětnou vazbu od našich občanů. Nikdy bychom neočekávali, že by to mělo být takhle přímočaré skrz nařízení,“ uvedla Bartha. Kam ale lidí dobrovolně chodí, jsou setkání v kulturních domech. Tam Babiš často otevřeně mluví o svém životě.

Podle zjištění někteří návštěvníci na takovou akci urazí i 200 kilometrů, aby mohli šéfa hnutí ANO potkat. „(Babiš) Ví, co chce. Na nic si nehraje a, jak se lidově říká, má všech pět pohromadě,“ chválil bývalého premiéra jeden z účastníků.

A proč Babiš zavítal zrovna do Olomouckého kraje? „Nevím, kdo to vybral. Ředitelka zeměkoule a kandidátka na kancléřku,“ odkázal Babiš reportérku CNN Prima NEWS na šéfku své kampaně. „Snažím se to kombinovat tak, abychom mohli navštívit co nejvíc firem, které mají problém s energetickou krizí,“ sdělila Tünde Bartha.

Babiš na Olomoucku kromě moravské vápenky navštívil také místní tiskárnu či výrobnu vánočních ozdob. Během cesty měl problémy se svým obytným vozem, který se mu porouchal. Vozidlo nakonec skončilo v servisu.

Tagy: