Co dnes dělá Irenka z komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntag? Bolku Polívkovi dala košem

Jednou z životních rolí Bolka Polívky, který 31. července slaví 75. narozeniny, byla postava Bohouše Stejskala v komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntag. Nejenže v ní ztvárnil hlavní roli, ale podílel se také na scénáři. Jak na natáčení vzpomíná a jak objevil Šárku Vojtkovou, která si zahrála prostitutku Irenku a jeho filmovou milenku?

V době natáčení komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntag bylo Šárce Vojtkové 18 let. Studovala a k tomu si přivydělávala jako fotomodelka. Od svých patnácti let pózovala dvornímu fotografovi Bolka Polívky Jeffu Kratochvílovi, který ji na konkurz do filmu doporučil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Představitel Venci Konopníka z komedie Slunce, seno, jahody se změnil k nepoznání. Jak dnes vypadá a co dělá?

Z padesátky dívek, které se o roli ucházely, byla jasně nejlepší. „Točilo se na začátku devadesátých let. V té době panovala euforie z toho, že padl komunismus a byla svoboda. Dostali jsme na ni tip. Šárka byla mladá, půvabná dívka, neokoukaná tvář, zhostila se toho výborně,“ prozradil Bolek Polívka redaktorovi webu CNN Prima NEWS.

Postava prostitutky Irenky jí zničila život

Vojtková si samotné natáčení po boku slavných hereckých hvězd – Bolka Polívky či Dagmar Havlové užívala. Za natáčení dostala 50 tisíc korun, což v té době byly slušné peníze. S odstupem let ale přiznala, že ji postava prostitutky Irenky zničila život. Byla to její první a zároveň poslední filmová role. Další nabídky už odmítala. Řada lidí totiž nedokázala rozlišit mezi světem filmovým a skutečným a někteří ji začali opovrhovat.

Vzala si Itala a podniká

K filmování se nenechala přemluvit ani před deseti lety, kdy se připravovalo pokračování pod názvem Dědictví aneb Kurvahošiseneříká; Polívkovi tehdy dala košem. „Stala se z ní maminka a nechtěla se objevit v roli ženy k ničemu a schopné všeho,“ vysvětlil herec.

Šárka Vojtková žije v ústraní a daří se jí v soukromém i profesním životě. V Brně rozjela podnikání, provozuje kosmetický a kadeřnický salon. Vdala se za staršího Itala a střídavě žije v Modeně a v Brně.

Karlovi Gottovi po natáčení ukradli auto

Ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag si sám sebe zahrál zpěvák Karel Gott. Jak prozradil herec  Miroslav Donutil, který v komedii ztvárnil postavu právníka Ulricha, natáčení se mu rozhodně nevyplatilo.

„Po natáčení v Brně jsem se s Karlem svezl do Prahy. Zaparkovali jsme na Kavčích horách. On si šel něco vyřídit, já jsem si šel něco vyřídit. Když jsme se vraceli, jeho auto bylo pryč. Takže on měl honorář asi 13,50 za natáčení, a ještě mu šlohli auto. Tak na to měl krásné vzpomínky,“ uvedl pro slovenský Nový Čas.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Herec Miroslav Donutil v zábavném pořadu 7 pádů Honzy Dědka promluvil o tom, jak mu jeho fanynka vykradla šatnu. Čím urazil herecké bardy?

Tagy: