Hanka bojovala až do konce, řekl lékař Zagorové. Popsal, jakou roli v jejím úmrtí hrál covid

Profesor Jaroslav Čermák a Hana Zagorová

Lékař Jaroslav Čermák promluvil o Haně Zagorové

Nemoc Hany Zagorové měla za následek, že se cítila velmi unavená a byla závislá na transfuzích krve. Pro CNN Prima NEWS to řekl její lékař Jaroslav Čermák z Ústavu hematologie a krevní transfuze. V rozhovoru také vysvětlil, jak se její stav v posledním půlroce jejího života zhoršoval a jakou roli v její smrti hrál covid-19. CNN Prima NEWS chystá dvě speciální vysílání s jejími nejbližšími. Pořad Rok bez Hanky poběží v pátek od půl druhé a v sobotu naváže mimořádné vydání Showtimu.

„Kolem její nemoci byly různé spekulace, nosily se například zvěsti o leukémii a dalších nemocech, což ale nebyla pravda. Hanka koncem 60. let prodělala útlum krvetvorby a na podkladě této nemoci vznikla takzvaná paroxysmální noční hemoglobinurie,“ uvedl profesor.

ČTĚTE TAKÉ: Rok bez Hanky: CNN Prima NEWS vzpomíná na Zagorovou, čekejte i jedno velké překvapení

Specifikoval, že nemoc má za důsledek anémii, pokles krevního obrazu a tělo čelí zvýšenému riziku srážení krve. „Hanka měla tu formu choroby, kde převažovala únava, navíc byla závislá na podávání transfuzí,“ řekl Čermák. Pochvaloval si, že i přes náročnou diagnózu byla poslušnou pacientkou.

Zagorová si po vyslechnutí diagnózy myslela, že se dožije maximálně 50 let. „Jsou starší statistiky, které říkají, že průměrná doba dožití je 20 let. Vzhledem k tomu, jaké jsme tehdy a do té doby, co žila, měli léčebné možnosti, tak se dožila opravdu vysokého věku,“ uvedl. Když Zagorová loni v srpnu zemřela, bylo jí 75 let.

„V posledním půlroce se její krevní obraz horšil, dělali jsme různá vyšetření, zejména kostní dřeně. Výsledky nám potvrzovaly, že její kostní dřeň už nebyla schopná tvořit krvinky,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS. Léčba v této době probíhala preventivním podáváním antibiotik a transfuzemi. „I na této léčbě byla velmi statečná, bojovala a přežila takto více než půl roku,“ sdělil Čermák.

Zhoršení jejího stavu mělo zřejmě souvislost s proděláním covidu-19. „Vídáme i u jiných pacientů, že covid akceleruje procesy, které v těle probíhají, a urychlí zhoršení stavu,“ dodal.

SLEDUJTE TAKÉ: Připomeňte si den, kdy zpěvačka Hana Zagorová odešla do hudebního nebe. Bylo jí pětasedmdesát let. Dlouhodobě bojovala s poruchou krvetvorby.

Tagy: