Dušek má pravdu, nikdo ji ale nechce slyšet, řekl Pollert. Herec našel vedle kritiky i zastání

Jaroslav Dušek je známý svými svéráznými názory a neobvyklým přístupem k životu.

Dušek o rakovině

Jaroslav Dušek má pravdu, jenomže ji nikdo nechce slyšet. Tak se herce po třaskavém výroku o tom, že „rakovina je volba“, zastává lékař Lukáš Pollert. Podle právníka a glosátora Martina Chmely jsou názory Duška známé již desítky let, aktuální situaci označil za mediální hon. Ačkoliv herec nachází ve veřejném prostoru zastání, negativní komentáře na jeho osobu převažují. Ostře s ním nesouhlasí jak lékařští odborníci, tak politici.

V záplavě negativních komentářů po rozhovoru Duška s Čestmírem Strakatým se najdou i tací, kteří se herce zastanou. Mezi nimi je i Pollert. „Pan Dušek má pravdu, jenomže to nikdo slyšet nechce a každý si pro tu svou rakovinu běží v ústrety,“ napsal lékař na svém Facebooku.

„Léta jsem chodil na sál operovat chlopně s profesorem Veselkou. Dělá i srdeční katetrizace. Říkal mi: ‚Lukáši, těmi zákroky na srdci vlastně pacientům umožňujeme, aby se dožili své rakoviny. Mohli umřít na srdeční selhání, ale díky nám ne a zemřou ‚jen‘ na nějaký nádor.‘ Něco podobného měl na mysli pan Dušek, když říká, že rakovina má původ v našem životním stylu,“ obhajoval výrok herce Pollert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaký je smysl života a kam směřuje lidstvo? Jaroslav Dušek se ve Varech nebál odpovědět

Zdůraznil, že „kdo má rád život, vystříhá se nezdravého životního stylu“. Následně přiložil osobní zkušenosti z lékařského prostředí. „Na operačním sále drtivá většina pacientů tvrdí, že kouřit přestane a tak dále. Uvědomění si krásy života na chvíli sice přichází, leč je pozdě. Ten, kdo tomuto nerozumí a schválně se schová za onkologicky nemocné děti, má blíže ke smrti než k životu,“ dodal.

Zdánlivě se herce zastal i Chmela. „Názory Jaroslava Duška jsou známé desítky let, ale až dnes se proti němu spustil regulérní mediální hon. Na tomto příkladu je krásně vidět, jak se mainstreamoví novináři za tu dobu změnili, a rozhodně si nemyslím, že je to k lepšímu,“ hodnotil medializaci celého výroku na Twitteru. A obdobně za hercem stojí i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který zdůrazňoval, že propíraný výrok je patrně metaforou, byť složitější na pochopení.

Slova vytržená z kontextu

Jak sám Dušek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, slova o tom, že „rakovina je volba“, jsou vytržena z kontextu. „Byl to rozhovor o filmu Dvě slova jako klíč, kvůli kterému jsem tam šel. Čestmír se mě pak začal ptát na takové věci. Je to určitý úhel pohledu,“ vysvětloval s tím, že je nutné pustit si celý rozhovor. Za svými názory o nemocích – „že člověk neumírá na rakovinu, ale na to, že se mu nechce žít“ – si ale stojí.

Navzdory tomu, že se najdou lidé, kteří se Duška zastanou, negativní nota převládá. Kriticky se k jeho výroku vyjádřil například onkolog Jan Žaloudík. Sdělil, že výkřik na jevišti je něco jiného než realita a malé děti si za takové onemocnění těžko mohou samy. Vedle toho kritikou nešetřili ani ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), vedoucí Laboratoře experimentální medicíny LF UP v Olomouci Marián Hajdúch, režisér Jan Hřebejk nebo promotér filmu Dvě slova jako klíč Robin Suchánek.

Tagy: