Láska na první pohled i zálety. Když bylo Svěrákovi 50, podvedl manželku s mladou herečkou

Zdeněk Svěrák, který v úterý oslavil 86. narozeniny, měl na lásku velké štěstí. Za ženu si vzal hned tu první, s níž se seznámil během studií. Už 64 let je ženatý, ne vždy ale byl dokonalým partnerem.

Byla to láska na první pohled. S Boženou se Zdeněk Svěrák poznal už během studií na univerzitě. „My jsme se seznámili v září 1954. Bylo nám osmnáct let a vysoká škola pedagogická měla začátek roku v kině Lucerna. Všichni jsme se sešli v jedné řadě,“ popsal tvůrce Járy Cimrmana v pořadu 7 pádů Honzy Dědka na TV Prima.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdeněk Svěrák se za vstup do KSČ nestydí. Proč podepsal Antichartu?

S manželkou oba vystudovali pedagogickou fakultu a stali se učiteli. Zatímco Zdeněk se krátce nato začal věnovat filmu a divadlu, Božena zůstala věrná svému oboru. Tvoří nerozlučnou dvojici a skvěle se doplňují. Cokoliv Svěrák napíše, dává jako první přečíst své ženě, která mnohdy bývá nemilosrdným kritikem. Jakmile se jí něco nelíbí nebo nezdá, žádá ho, aby to z textu vyhodil. „Hádám se s ní, ale když vychladnu a znovu si to přečtu, většinou jí musím dát za pravdu. Někdy na tom ale sveřepě trvám. Ona také vychytává pravopisné chyby,“ přiblížil Svěrák.

Milenku si chtěl vzít za ženu

S manželkou má dvě děti. Tři roky po svatbě se jim narodila dcera Hana, která se stala spisovatelkou, překladatelkou, podnikatelkou a pedagožkou. O čtyři roky později přišel na svět syn Jan, který se proslavil jako úspěšný režisér.

Když bylo Svěrákovi padesát, dostavila se krize středního věku. Během natáčení filmu Co je vám doktore? režiséra Víta Olmera se bláznivě zamiloval do o čtyřiadvacet let mladší slovenské herecké kolegyně Ivony Krajčovičové a vznikl mezi nimi milostný poměr. Milenecký pár si zahráli i o rok později ve filmu stejného režiséra Jako jed, Olmer tehdy ale Svěrákovi herečku přebral.

„Tam se stala taková věc, se Svěrákem jsme měli společnou lásku, slovenskou herečku Ivonu Krajčovičovou. Stali jsme se soky v lásce. Příznivá karta padla nakonec na mě a myslím si, že to těžce nesl, mužská ješitnost, no... Ivona mi dokonce říkala, že jí nabízel, že se rozvede, to byla obrovská láska,“ zavzpomínal Olmer pro týdeník Sedmička.

Zdeněk se vrátil zpátky ke své manželce, která mu odpustila. Od té doby už žádnou krizi řešit nemuseli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT – Jak šel čas s milostným trojúhelníkem scenáristy Petra Kolečka?

Tagy: