Klus o zesnulé sestře: Byla malinká a plakala. Po její smrti mě trápily výčitky

Tomáš Klus byl hostem pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

POVÍDEJ (42)

Zpěvák a herec Tomáš Klus to neměl v dětství jednoduché. Když mu bylo teprve osm let, zemřela jeho ani ne roční sestra na rakovinu, poté umřel jeho otec. Oporou mu zůstávala jeho maminka, babička a také trenéři. V mládí se totiž věnoval modernímu pětiboji.

„Sestra odešla, když mi bylo osm let. Bylo to strašně rychlé,“ svěřil se v pořadu Povídej Klus. Tehdy ho trápily výčitky, že za její smrt mohl on. „Měl jsem z toho velké trauma. Byla malinká a plakala. Já tehdy chodil na ranní tréninky a vždycky si říkal, že bych raději žádnou ségru neměl. Že furt řve a já se nemůžu vyspat. Pak jsem to nesl hodně těžce a vyčítal si, že jsem její smrt přivolal,“ přiznal 36letý zpěvák.

Až po čase se prý dozvěděl, že by jeho sestra měla šanci přežít jedině, kdyby se narodila o pár let později. „Nedávno jsme hráli ve Fakultní nemocnici Brno, kde jsem potkal pana doktora, který ji měl na starosti. Říkal, že kdyby se narodila o dva roky později, přežila by to. Že už existuje lék,“ doplnil Klus.

O dva roky později potkala jeho rodinu další tragédie. Zemřel totiž jeho otec, který byl vášnivým horolezcem. „Táta vždycky miloval hory a i když jsme jeli třeba k moři, vždy byl součástí výletu výšlap. To se mu ale nakonec stalo osudným,“ uvedl hudebník.

Táta mi toho předal fakt hodně

„Táta pracoval v třineckých železárnách a po revoluci začal podnikat – stavět silnice. Byl to poměrně tvrdý byznys. A všechny starosti, které měl, jezdil řešit do samoty a do hor. A jednou už se nevrátil. Rozhodl se vyšlapat na obrovský štít a nevyšlo to,“ popsal Klus, který prý nějaký čas žil s myšlenkou, že je táta na služební cestě. „On totiž odjel a nikomu nic neřekl a dlouho se nevědělo, kde je. Pak to bylo špatné. Je ale pravda, že si nepamatuji okamžik, kdy mi to máma řekla,“ doplnil zpěvák.

Klus v rozhovoru s moderátorkou Radkou Červinkovou také přiznal, že z otcovy smrti trauma neměl. „Nikdy jsem neměl trauma z toho, že táta odešel. Samozřejmě jsem byl smutný, ale neměl jsem výčitky. Takové věci se prostě stávají a lidi potkávají i horší osudy. Jsou děti, které přišly o oba rodiče nebo všechny sourozence a zůstaly samy. Jako dítě jsem byl schopný se na to takhle podívat,“ vysvětlil hudebník.

Přesto jsou prý chvíle, kdy mu otec velice chybí. Zvlášť teď, když má sám tři děti. „Občas teď, jak děti rostou, mívám slzy v očích, když si představím, jakou radost by měl z vnoučat a jakou radost by měla ona z něj, jelikož on byl to největší a nejspontánnější dítě, co jsem znal,“ přiznal Klus. „Byla s ním fakt pr*el a pamatuji si, že vždycky, když jsme někde byli spolu, ostatní kamarádi mi ho záviděli. Byl to ten nejlepší táta na světě a vím, že by byl skvělý děda. Za těch deset let, co jsme spolu prožili, mi toho stihl předat fakt hodně,“ sdělil hudebník.

Celý rozhovor sledujte v úvodu video nebo si ho můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: