Měl být prezidentem, dělal lidi lepšími. Jak celebrity vzpomínají na Schwarzenberga?

Herečka a zpěvačka Jitka Čvančarová

Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem (1)

Na Karlovi bylo krásné, že dělal lidi lepšími. Je škoda, že se nestal prezidentem. Tak o zesnulém ministru zahraničí a spoluzakladateli TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, který zemřel 12. listopadu, mluví herečka a zpěvačka Jitka Čvančarová a herec Ivan Trojan. Svou vzpomínku na významného politika a knížete připojil i zpěvák Dan Bárta, který ho podporoval v prezidentské kampani.

„Je hrozně těžké o tak krásném člověku mluvit bez emocí. Na Karlovi bylo skvělé, že dělal lidi lepšími. Strašně tady bude chybět. Uvědomujeme si, jak takhle úžasný a velký člověk chybí čím dál více. Potřebujeme se ho zeptat na hodně věcí. Kontext jeho vzdělanosti, jeho osvícenost... Potřebovala bych se s ním poradit a myslím, že je nás víc,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS Čvančarová.

„Myslím, že jeho odkaz je tak silný, že tady bude žít dál, a to velmi živoucím a ohnivým způsobem. Bude mi ctí být součástí zpívané hymny na rozloučení v Katedrále svatého Víta,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Česko se rozloučí se Schwarzenbergem. Na smuteční mši dorazí šlechta i vrcholní politici

Pro herce Ivana Trojana byl Schwarzenberg člověkem s neuvěřitelným rozhledem. „Byl velice moudrý a inteligentní. Mnoho věcí řešil srdcem,“ konstatoval. Osobně ho velmi mrzí, že se nestal prezidentem. „Byl by skvělým prezidentem a naše společnost by byla, myslím, mnohem dál. Byl by harmonizátorem, namísto Miloše Zemana, který společnost rozděloval. Myslím, že jsme přišli o velkou a silnou osobnost, která tady bude scházet,“ pokračoval herec.

Na setkání s přáteli nedošlo

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS také popsal, jak se osobně setkali. „Podporoval jsem ho v kampani, psal jsem pro něj i nějaké věci. Dokonce jsem byl pozván na setkání s přáteli, ačkoliv jsem nebyl jeho přítel, ale měl jsem tu možnost. Bohužel, už jsme to nestihli. To je mi moc líto,“ dodal Trojan.

Na prezidentské kampani se Schwarzenbergem spolupracoval také zpěvák Bárta. „Ve vztahu ke Karlovi jsem byl takzvaně plus jednička své manželky, která jeden čas dělala mluvčí pro TOP 09 a poté spolupracovala na Karlově prezidentské kampani. A já jsem se k tomu přistrčil. Jeho tým, který dělal kampaň, se mě zeptal, jakožto veřejné známé figury, zda bych jeho kandidaturu nepodpořil. To byla jedna část. Tou druhou bylo, že jsem se jako doprovod účastnil akcí, kde Karel byl,“ vzpomínal.

„Pro mě byl velmi konzistentní osobností s velkým charismatem a v době, kdy jsem ho poznal, životní moudrostí. Bavilo mě, že věděl, na kterém je místě. Pro svou roli správce byl vychován, směřoval k ní, ale neměl ambice stát se lídrem nebo vůdčí osobností strany, i když jí byl. Spíše z ambic ubíral, na rozdíl od jiných politiků. To mi na něm přišlo velké. Rád jsem ho poslouchal, stejně jako jeho historky, které byly jako z filmu,“ pokračoval Bárta.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na pohřeb Schwarzenberga nepůjdu, není důvod. Něco si nalhávat by bylo naprosto mimo, řekl Klaus

Dodal, že Schwarzenberg oplýval nesmírnou velkorysostí. „Byl to člověk, po jehož odchodu vždy zůstane nějaké prázdno a skoro není možné, aby ho někdo vyplnil,“ dodal.

Tagy: