Zpěvák z dua Eva a Vašek bude mít kromě českého důchodu i penzi z USA. Jsem spokojený, říká

Sedmdesátiletý Václav Ševčík, který se proslavil díky hudebnímu duu Eva a Vašek, je ve starobním důchodu už několik let. Zatím pobírá českou penzi, brzy mu důchod bude přicházet také z Ameriky, kde dlouhá léta pravidelně hrával. Jak je s výší své penze spokojen?

Hudební duo Eva a Vašek, tvořené dnes už bývalým manželským párem Evou a Václavem Ševčíkovými, koncertovalo nejen v ČR, ale přes deset let také v USA. Tím, že tam odváděli daně z výdělků, budou mít v budoucnu nárok i na americký důchod. Jak Ševčík přiznal redakci CNN Prima NEWS, získat pracovní povolení v USA nebylo vůbec snadné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Uršula Kluková v 83 letech stále pracuje. Když odešla do penze, pobírala devět tisíc korun

Museli absolvovat lékařské prohlídky, dokládat o sobě nejrůznější informace, reference, včetně vysvědčení ze škol. „Abychom vyřídili všechno potřebné, museli jsme si najmout právníka, za kterého jsme zaplatili asi 70 tisíc korun. Obsahem bylo asi patnáct kilo dokumentů,“ popsal Václav Ševčík pro web CNN Prima NEWS.

Díky zelené kartě měli všechno jednodušší

Po úředním martyriu se dočkali potřebné zelené karty, kterou získali nejen oni dva, ale také jejich dnes už jednadvacetiletá dcera Eva.

„To nám rozvázalo ruce, díky tomu jsme do USA mohli létat jednoduše bez prohlídek a kontrol na letišti. Bez povolení nebo zelené karty bych nikomu nedoporučoval v Americe pracovat nebo koncertovat. Někteří naši umělci to dělají, ale strašně tím riskují. Pokud by je chytili, byli by okamžitě deportováni a minimálně na dvacet let by měli zákaz vstupu do USA,“ přiblížil Vašek.

Za pět let bude dostávat i americký důchod

Díky odpracovaným rokům a řádně placením daní v USA bude mít nárok i na americký důchod. „Měli by mi ho začít vyplácet až mi bude pětasedmdesát, Evě v pětašedesáti. Jeho přesnou výši ještě netuším, nicméně to bude určitě víc než v Čechách, kde jsme daně platili celý život,“ odhadl hudebník s tím, že na výši svého českého důchodu, který dostává už několik let, si nemůže stěžovat. „Jsem spokojený,“ uvedl.

Hurikán jim dům na Floridě srovnal se zemí

Na systém v USA nedá dopustit. „Všechno je tam jednodušší a zákony na rozdíl od ČR se opravdu dodržují. Když nám před třemi lety náš dům na Floridě srovnal hurikán se zemí, tak nám stát poslal bez vyplňování dotazníků na opravu domu 18 tisíc dolarů. Žádné papíry, žádné komise, jen jeden zástupce státní pojišťovny a do týdne od jeho návštěvy jsme měli peníze na účtu,“ vylíčil Václav Ševčík, který se letos na konci července s manželkou Evou rozvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prožívám nejblbější část života, zůstal jsem úplně sám, přiznal Jaroslav Suchánek, komentátorská legenda a otec herce Michala

Tagy: