Zdeněk Srstka se oženil ve svých 72 letech. Co své manželce před smrtí odkázal?

Od smrti Zdeňka Srstky uplynulo na konci července pět let. Jaké bylo soukromí filmového kaskadéra, krále komediálních filmových hlášek, milovníka zvířat a sportovce, který ve vzpírání přivezl z mistrovství Evropy bronz a zúčastnil se také olympijských her?

Zdeněk Srstka se během života oženil dvakrát. Z prvního manželství měl syna Jiřího, vystudovaného právníka, který byl osm let ředitelem Národního divadla. Podruhé se k oltáři vydal až ve svých dvaasedmdesáti letech. „Asi čtyřicet let jsem byl svobodný mládenec, asi ta moje svatba někoho překvapila, ale já věděl, že dělám správnou věc. Alenka je báječná. Skvělej člověk, navíc skvěle vaří i peče. K tomu je ještě šikovná malířka, nádherně maluje přírodu,“ svěřoval se pět let po svatbě redaktorovi webu CNN Prima NEWS. Tři roky před smrtí na ni přepsal rodinný dům se zahradou v Klánovicích u Prahy, kde společně žili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavný český textař Eduard Krečmar před smrtí vyměnil manželku za mladou Ukrajinku. Chodila k nim domů uklízet

Ve filmech se proslavil hláškami, které se staly nesmrtelnými. „Hliník se odstěhoval do Humpolce z Marečku, podejte mi pero a kachny, kachny, kachny z Rozpuštěný a vypištěný... To mě provází celý život,“ vzpomínal s úsměvem.

A popsal, jak slavná scéna z komedie Rozpuštěný a vypuštěný vznikala. „S Rudlou Hrušínským jsme hráli karty v hospodě a čekali, až na nás přijde řada. V tom přišel režisér Smoljak a povídá mi: ‚Pane Srstko, umíte text?‘ ‚Vždyť tam mám jenom jedno slovo: Kachny,‘ odpověděl jsem mu. A on, abych mu to předvedl a odříkal. Hned mě opravil, že to slovo kachny musím víc vyštěknout. Pak mi řekl, abych si ten text šel učit někam stranou do klidu. Byl jsem trošku naštvanej, raději bych dál mastil karty. Že zrovna tahle hláška takhle zlidoví, to by mě ani ve snu nenapadlo.“

Legendární herec měl strach, aby mu neublížil

S Rudolfem Hrušínským nejstarším ho pojilo celoživotní přátelství. Dokonce mu dělal dubléra. „Poprvé jsme spolu dělali v roce 1962, kdy jsme točili Tarzanovu smrt. Měli jsme tam mít spolu rvačku, říkal jsem mu, co a jak a on: ‚Víš, že hraju v Národním divadle? Víš, že se mi nesmí nic stát?‘ A já mu vysvětloval, že napřed přiletí zprava, pak zleva... Rudla se na mě podíval a řekl: ‚Nebude lepší, abychom si tykali? Alespoň na mě budeš hodnější.‘ Od té doby jsme byli kamarádi. Pak následoval film Limonádový Joe a další. Byl to skvělej chlap, mimořádný herec,“ líčil Zdeněk Srstka redaktorovi webu CNN Prima NEWS.

Každý den posiloval a otužoval se

Zdeněk Srstka se o své tělo pečlivě staral, dokud mu to síly dovolovaly. Měl svůj každodenní rituál. „Je důležité, aby tělo vědělo, že má o něj člověk zájem. Mám doma posilovnu, začínám rozcvičkou, pak sednu na cyklostroj a šlapu. Mám to rozdělené, jeden den posiluji spodní část těla, druhý den hořejšek. Musím ale dávat pozor kvůli páteři, s kterou mám problémy. A pak se také každý den otužuji ledovou vodou, což je procedura, která blahodárně působí na celé tělo. Člověk se pak cítí jako na novém světě,“ popisoval ještě rok před svou smrtí redaktorovi webu CNN Prima NEWS.

Zdeněk Srstka na sklonku života bojoval s vážnou nemocí, které ve věku 83 let podlehl.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Seriálový herec Petr Batěk žije s rodinou v luxusní novostavbě s výhledem na celou Prahu. Jak to u něj doma vypadá?

Tagy: