Zdeněk Troška do trilogie Slunce, seno obsadil i rodiče. Představitelka průvodčí zemřela mladá

Od premiéry komedie Slunce, seno, jahody režiséra Zdeňka Trošky letos v létě uplynulo 40 let. Zazářil v ní nejen Pavel Kikinčuk v roli Šimona Pláničky, ale také Vlasta Mészárošová, představitelka průvodčí Helenky, která se proslavila hláškou: „Nezastavujeme, máme zpoždění.“ Její život vyhasl předčasně.

Herečka Vlasta Mészárošová, představitelka průvodčí, která se v komedii Slunce, seno, jahody proslavila hláškou „Nezastavujeme, máme zpoždění“, se dožila pouhých šestatřiceti let. Zemřela v roce 2002, měla vrozenou srdeční vadu, a právě nemocné srdce ji připravilo o život. V soukromí byla milující matkou, měla syna, který vystudoval ekonomii, těžce ovšem nesla, když se její manželství rozpadlo. Exmanžel se po rozvodu odstěhoval do Nizozemí a syna si vzal s sebou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Luděk Kopřiva, alias farář Otík ze Slunce, seno, manželku podváděl a chorobně žárlil. V důchodu se znovu oženil a všechny peníze utratil

Je hrozné, co ji potkalo, říká Troška

„Vlastička studovala s Pavlem Kikinčukem na JAMU v Brně. Když jsem pozval Pavla na konkurz, tak jsem tam někde zahlédl její fotografii a okamžitě mě zaujala. Okatá, sympatická, rozesmátá. Pozval jsem ji tedy také a bylo to. Do role průvodčí, kterou jsme potřebovali, se perfektně hodila. Byla to její první filmová role, takže zpočátku měla trochu trému, jakmile ale ostych překonala, byla bezvadná. Velmi přátelská, bezprostřední, veselá, pořád se smála. Je hrozné, co ji potkalo,“ zavzpomínal na ni Zdeněk Troška pro web CNN Prima NEWS.

Málem došlo k tragédii

Pavel Kikinčuk, který ztvárnil postavu Šimona Pláničky, má na natáčení plno vzpomínek. „Samozřejmě spoustu veselých, ale i jednu takovou, která mohla skončit tragicky. To, když se náš barrandovský autobus, který nás vezl na plac, čelně srazil při objíždění jiného vozidla s nákladním automobilem. Někdo zakřičel, abychom se pevně drželi, tak jsem se stačil vzepřít o sedadlo přede mnou. Ještě štěstí, že řidič nejel tak rychle, jinak bychom skončili asi hodně špatně,“ prozradil herec pro web CNN Prima NEWS.

Proč se Kikinčuk neobjevil v pokračování?

Kikinčuk se měl objevit i v dalším díle Slunce, seno a pár facek, prošvihl však natáčení. „Došlo bohužel k nedorozumění mezi mnou a produkcí a já termín prošvihl. Když jsem měl být na place, užíval jsem si s rodiči dovolenou u berlínských jezer. Pak jsme si to se Zdeňkem všechno vysvětlili, mrzelo nás to oba. Nakonec se neúčast mojí postavy Šimona Pláničky vysvětlila tak, že je na vojně,“ uvedl v minulosti Pavel Kikinčuk.

Co si v komedii zahrál jeho otec s matkou?

Zdeněk Troška do komedie, kterou natáčel v rodných Hošticích, obsadil řadu příbuzných, tetiček a strýců. Dokonce i své rodiče. Maminka si zahrála matku doktora Káji Kroupy, otec zase tátu Venci Konopníka. „Také mi lidi ze štábu říkali, že by se to mělo jmenovat Troškovice,“ prohlásil s úsměvem režisér.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Režisér Zdeněk Troška prozradil, jak se za čtyřicet let změnily jeho rodné Hoštice, kde se komedie Slunce, seno, jahody, natáčely

Tagy:
společnost Brno Nizozemsko rodiče komedie herec natáčení herečka celebrity hodnoty Zdeněk Troška Pavel Kikinčuk Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Janáčkova akademie múzických umění v Brně Hoštice Vlasta Mészarosová umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika