Zemřel architekt Jan Zázvorka. Synovec legendární herečky se podílel na řadě slavných filmů

V 65 letech zemřel architekt Jan Zázvorka nejmladší, synovec legendární herečky Stelly Zázvorkové a také člen významného filmařského klanu. Podílel se například na realizaci snímků Bathory, Kouř, Chobotnice z II. patra či Slunce, seno, jahody. Selhala mu játra, nedočkal se plánované transplantace.

„Z piety a úcty k rodině jsem čekala týden se zprávou, která je pro mě obzvlášť smutná. Jelikož se však již ve čtvrtek bude konat poslední rozloučení, dovoluji si s ní vyjít ven. Ve středu 21. února podlehl dlouhé a těžké nemoci filmový architekt Jan Zázvorka (*1958) z významné české umělecké dynastie,“ napsala publicistka Blanka Kovaříková na sociální síti Facebook.

Z piety a úcty k rodině jsem čekala týden se zprávou, která je pro mě obzvlášť smutná. Jelikož se však již ve čtvrtek...

Posted by Blanka Kovaříková on Tuesday, February 27, 2024

Zázvorka byl potomkem slavné pražské rodiny – jeho dědeček Jan Zázvorka starší vystudoval architekturu u legendárního Jana Kotěry a proslavil se například stavbou Národního památníku na Žižkově či novou budovou Smíchovského nádraží v Praze. Janův otec zase pracoval dlouhých čtyřicet let na Barrandově jako filmový architekt, stejně jako poté syn, kde spolupracoval se slavnými českými režiséry, jako byli Otakar Vávra, Martin Frič či Karel Kachyňa. Podílel se například na pohádkách Císařův pekař a Pekařův císař, Byl jednou jeden král, F. L. Věk či Chalupáři.

ČTĚTE TAKÉ: Další průšvih v rodině Bendigů. Nehoda Marsella a Bikárové má dohru, auto bylo bez pojistky

V rodinné tradici pokračoval i Zázvorka nejmladší, který nejenže přispěl k mnoha českým projektům, ale podílel se i na těch mezinárodních, včetně titulů jako Hellboy či Mission Impossible. V posledních letech navíc přímo navázal na práci svého dědečka tím, že se zapojil do rekonstrukce Památníku na Žižkově.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Známé herečky fotily do pánských časopisů. Benešová titulkou v Playboyi vytřela synovi zrak

Tagy: