Županič skončil v nemocnici s manželkou, o život bojoval tři dny. Co bylo příčinou smrti?

Před třemi lety překonal rakovinu prostaty a od té doby se těšil dobrému zdraví. Pracovně byl činný téměř do poslední chvíle. Jak probíhaly poslední dny zesnulého herce a jednoho z nejlepších českých dabérů Ladislava Županiče, který zemřel ve věku 80 let?

Až do poslední chvíle byl Županič podle kolegů a přátel plný energie, vitality a chuti do života. Ještě letos v srpnu v plné svěžesti oslavil své osmdesátiny. Měl spoustu plánů a do hereckého důchodu, byť by měl na něj nárok, se zdaleka nechystal. Na začátku prosince ale on i jeho manželka Hana skončili v nemocnici. „Dozvěděla jsem se v televizi, že se nějak potloukl a odnesly to obratle, proto jsem mu hned volala. Byli jsme stále v kontaktu, byl to výborný kamarád, báječný člověk,“ popsala deníku Aha! Županičova kolegyně a kamarádka Hana Talpová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Slávka Budínová umírala jako multimilionářka. Ani peníze nezabránily jejímu smutnému konci

Naposledy s ním mluvila minulý týden. Přestože ležel ve vinohradské nemocnici na JIP, telefon jí ještě vzal. „Byl pod vlivem nějakých tišících léků, bylo to znát na jeho hlase. Navíc jeho žena Hanka se taky nějak potloukla a byla taky v nemocnici. Poslední tři dny už Láďa telefon nezvedal. Ani dávnému kolegovi Miro Grisovi, který ho chtěl v sobotu navštívit,“ dodala Talpová.

Podle Dalibora Kaprase, dirigenta orchestru Karla Vlacha a hercova blízkého přítele, byl příčinou smrti infarkt.

Před třemi týdny na křtu Krampolovy knihy rozdával úsměvy

Ze smrti Županiče je zdrcen i herec Jiří Krampol. Před několika týdny se spolu viděli na křtu jeho knihy Vylomeniny. Podle Krampola na něm nebyly znát žádné zdravotní problémy. Byl veselý, sršel dobrou náladou a úsměvy rozdával na všechny strany. Když akce skončila, se všemi se zdvořile rozloučil a odešel. „Popřáli jsme si hezké Vánoce a zdraví do Nového roku. Láďa se zdál v naprosté pohodě, na nic si nestěžoval. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se vidíme naposledy. Byl to bezvadnej kluk, výbornej herec a dabér,“ uvedl Krampol pro CNN Prima NEWS.

Ani podle režiséra Zdeňka Trošky, který Županiče často obsazoval do svých filmů, nic nenasvědčovalo tomu, že by herce trápilo zdraví. „Naposledy jsme spolu mluvili telefonicky. Byl ve výborné náladě, vtipkoval, byl plný života a dalších plánů. Muselo to být nečekané a náhlé,“ prohlásil režisér pro CNN Prima NEWS.

VIDEO: Ladislav Županič byl všestranně nadaný umělec

Tagy: