Strážníci v Plzni bezdomovce nešikanují, tvrdí policie. Škola hájí žáka, který o případu psal

Městská policie - ilustrační foto

Případ kritiky městské policie odložen

Plzeňští strážníci se žádného násilí na lidech bez domova nedopustili. Tak zní výsledek vyšetřování případu, jimž se zabývala Policie České republiky. Ta dostala před časem trestní oznámení na studenta Západočeské univerzity, který ve své bakalářské práci tvrdil, že plzeňští strážníci měli v posledních letech šikanovat bezdomovce.

Urážky, šikana nebo ponižování bezdomovců plzeňskými strážníky. O všem se dočtete v bakalářské práci strážníka a absolventa Západočeské univerzity v Plzni Jana Bauera. Podle vedení městské policie muž udělal chybu, když údajné násilí okamžitě nenahlásil a celou věc nepředal policii. „Prostudováním spisového materiálu a získaných informací policisté dospěli k tomu, že se ve věci nejedná o trestný čin, přestupek ani jiné protiprávní jednání,“ uvedla mluvčí policie Plzeňského kraje Dagmar Brožová pro CNN Prima NEWS.

Vyšetřovatelé došli k závěru, že plzeňští strážníci se v minulosti žádného násilí na lidech bez domova nedopustili, a tvrzení v bakalářské práci tudíž nejsou pravdivá. „Městská policie je velmi ráda za výsledek šetření, který jsme obdrželi. Nepotvrdilo se, co popisoval dotyčný strážník ve své bakalářské práci,“ uvedla mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zfetovaný muž v brněnském Bronxu zuřivě bodal kolem sebe. Chránil jsem bratra, hájil se u soudu

„Mám v plánu to řešit dál s vedením městské policie. Myslím, že bychom se mohli normálně domluvit. Určité věci se prověřily, a to je tak všechno,“ uvedl Bauer.

Jeho advokátka si stěžovala na to, že v důsledku kauzy bylo strážníkovi odebráno věrnostní ohodnocení a byl také přeřazen na jiné místo. „Jsou to věci, které svým způsobem chápu, nemusím je však akceptovat. Myslím si, že je to pro osobní debatu s vedením městské policie,“ doplnil.

„S touto kauzou nesouvisí žádný finanční postih. Stále má stejný plat jako v předchozím působišti,“ doplnila Pužmanová.

Katedra antropologie ale stojí za svým bývalým studentem. „Máme velmi přesvědčivě informace o tom, že k násilí na lidech bez domova dochází i dnes,“ uvedl zástupce vedoucího katedry Tomáš Hirt. Za strážníka se postavili i sociální pracovníci.

Tagy: