Síkela je mimozemšťan a šašek, shodli se komentátoři. Proč ho Rakušan nechce odvolat?

Novináři Lenka Zlámalová a Petr Kolář.

Minulý týden doporučil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) velkým firmám, aby se tvářily jako malé a střední, a dosáhly tak v boji s vysokými cenami energií na vládní pomoc. Podle komentátorů Lenky Zlámalové a Petra Koláře je otázkou času, kdy dojde trpělivost předsedovi STAN Vítu Rakušanovi a navrhne jeho odvolání.

Petr Kolář z MF Dnes považuje výkony Jozefa Síkely za tragické. „On je trochu mimozemšťan. A není to jen o komunikaci,“ řekl na CNN Prima NEWS. Domnívá se však, že v aktuální situaci nebude odvolán, protože ho předseda STAN Vít Rakušan podrží.

„Ze STAN s postupem času odešla celá řada nejviditelnějších politiků. Nikoho na ministerstvu průmyslu a obchodu nemají. Kdyby Rakušan Síkelu odvolal, tak by zaprvé přiznal, že udělal chybu, protože ho před volbami velice srdnatě hájil, zadruhé by nikoho na tu funkci neměl,“ přemýšlel Kolář.

Lenka Zlámalová z týdeníku Echo24 se však domnívá, že by STAN bylo schopné na ministerstvu najít mnoho schopnějších lidí než je Síkela. „Už funguje jenom jako takový šašek, který baví svými výroky,“ uvedla. „Je tak jen otázka, kdy Rakušanovi dojde trpělivost,“ konstatovala Zlámalová.

Zatím budou podle Zlámolavé Síkelovi odebírány kompetence. „Agenda ministra Síkely je fakticky přebírána úřadem vlády, kde celou tu energetickou krizi řešila speciální skupina v čele se Zdeňkem Zajíčkem z ODS. Fakticky vzniká cosi jako stínové ministerstvo pro energetiku,“ dodala Zlámalová.

Celou debatu, ve které komentátoři diskutovali i o víkendové demonstraci, si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Tagy:
politika Vít Rakušan STAN ODS Petr Kolář Starostové a nezávislí ministři Lenka Zlámalová výroky mimozemšťan Jozef Síkela Zdeněk Zajíček Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Mladá fronta DNES