Šíření covidu mírně zpomalilo. Je méně případů i pozitivních testů

Ve Švédsku by měli začít nosit roušky.

Aktuální covidová statistika

V pondělí přibylo v Česku 9 294 případů covidu, o čtvrtinu méně než minulé pondělí. Klesl také podíl pozitivních testů, a to na 29,3 procenta. Už v neděli byl nárůst počtu nakažených i podíl pozitivních testů ve srovnání se stejným dnem v předchozím týdnu výrazně nižší. Rizikový index protiepidemického systému PES, kterým se v Česku řídí opatření proti nemoci COVID-19, se v úterý nezměnil. Stejně jako v pondělí je na 84 bodech ze sta, což odpovídá pátému, nejvyššímu stupni pohotovosti.

Počet lidí, kteří s COVID-19 skončili v nemocnicích, byl v pondělí přibližně stejný jako před týdnem. Oproti neděli ale vzrostl podle aktualizovaných údajů ministerstva ze zhruba 6 800 na 7 132. Z toho je 1 099 pacientů ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Šíření covidu aktuálně mírně zpomalilo. Takzvané reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, kleslo ze zhruba 1,18 na 1,12.

Ze čtyř ukazatelů, které slouží k výpočtu rizikového skóre PES, se snížil také třeba podíl hospitalizovaných lidí s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. Klesl však jen velmi mírně, a to z přibližně 52,6 procenta na 51,6 procenta. Snížil se také průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny, zatímco čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory mírně stoupl.

Nejvíce se v posledním týdnu nákaza šířila především v Královéhradeckém kraji. Čtyři z pěti okresů kraje mají nyní nejvyšší počty nakažených ze všech regionů Česka. Nejvýrazněji přibylo z celé země nakažených na Trutnovsku, a to za uplynulých sedm dní 1 248 případů COVID-19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Další tři okresy Královéhradeckého kraje –⁠ Královéhradecko, Rychnovsko a Náchodsko –⁠ měly týdenní nárůst počtu nakažených kolem 1 100.

Současná protikoronavirová opatření, která odpovídají pátému stupni PES, mají podle rozhodnutí vlády platit nejméně do 22. ledna. Vláda ale projednává možnou úpravu tabulky opatření PES.

Od březnového začátku epidemie COVID-19 v Česku bylo zaznamenáno téměř 845 tisíc případů této choroby. Zemřelo 13 485 nakažených. V pondělí bylo podle ministerstva úmrtí 66, ale počty zemřelých ve statistikách úřad pravidelně zpětně navyšuje. V předchozích dnech se denní počty úmrtí pohybovaly většinou kolem 150 až 170.

Tagy:
nemoc senioři hospitalizace Královéhradecký kraj Česko koronavirus COVID-19 počty nakažených systém PES Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky