Liberecký a Zlínský kraj v pátém stupni PES. Podívejte se, jak vypadá situace v zemi

PES v krajích

Některé kraje spadají do třetího stupně PES, jiné jsou již v pátém

Třetí stupeň systému PES, který při své platnosti znamená například otevřené restaurace, je v České republice fakticky již minulostí. Pouze tři kraje mají rizikové skóre odpovídající třetímu stupni. Naopak dva kraje spadají již do pátého nejhoršího stupně a další do něj směřují. Nejhorší situace panuje momentálně v Libereckém a Zlínském kraji. Nejnižší čísla patří dlouhodobě Praze.

Přestože se Česká republika nachází oficiálně ve třetím stupni systému PES, měla by celorepublikově se skóre 64 spadat již do čtvrtého stupně. V Česku ve středu přibylo 6 402 potvrzených případů koronaviru, jde o nejvyšší nárůst od 19. listopadu.

Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech, pátý den ční nad hranicí čtvrtého stupně pohotovosti. Podle dat ministerstva zdravotnictví se ale zhoršily všechny ukazatele. Počet úmrtí s onemocněním COVID-19 stoupl o 90 na celkových 9 226. Hospitalizovaných je nyní 4 326, z toho 545 ve vážném stavu.

Mapa může „zfialovět

Také mapa jednotlivých krajů ukazuje, že se Česko ve třetím stupni již téměř nenachází. Většina se zbarvila do červené, což znamená čtvrtý stupeň. Do třetího patří pouze tři kraje: Praha, Karlovarský a Plzeňský kraj. Ze třetího do čtvrtého se posunul například Jihomoravský kraj. Liberecký a Zlínský kraj „spadly“ do nejhoršího pátého stupně.

Mapa však může dále výrazně „zfialovět“. Se skórem 74 se pátému stupni blíží Královéhradecký či Ústecký kraj. K pátému stupni se přibližuje také Olomoucký kraj, který má aktuálně skóre 71.

Nebezpečně se situace vyvíjí také v Pardubickém kraji s hodnotou 74. Velmi špatný trend lze vyčíst především v okrese Pardubice, kde skóre stouplo za jediný den ze čtvrtého do pátého nejvyššího stupně. Index „poskočil“ o 15 bodů na 83.

Co se týče okresů, tak nejpostiženějším regionem je již několik týdnů Havlíčkobrodsko, kde za posledních sedm dní zaznamenali 550 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Relativně nejlépe vychází Třebíčsko se 142 nakaženými na 100 tisíc obyvatel.

V případě dalšího negativního vývoje pandemie koronaviru vláda v pondělí zváží zpřísnění opatření podle čtvrtého stupně rizika. Obchody ale dál zůstanou otevřené všechny, aby nebyly diskriminovaní menší provozovatelé proti velkým řetězcům. Zdá se velmi pravděpodobné, že ke zpřísnění by mohlo dojít ještě do Vánoc, řekl po čtvrtečním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Tagy:
Vánoce nakažení Liberecký kraj Zlínský kraj Pardubický kraj kraje ČR ANO 2011 epidemiologická situace Česko Praha koronavirus COVID-19 Praha Jan Blatný PES protiepidemická opatření Ministerstvo zdravotnictví České republiky pandemie covidu-19 Protiepidemický systém České republiky