Skandál v Itálii. Premiérčin poslanec měl na Silvestra postřelit muže, využil imunitu

Italská premiérka a předsedkyně strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová řeší další kontroverzi týkající se stranických kolegů. Její poslanec Emanuele Pozzolo měl podle tamních médií na silvestrovské oslavě postřelit jistého muže. Sám zákonodárce připouští, že na akci přinesl vlastní zbraň, ale odmítá, že z ní pálil on.

Pozzolo na oslavu v severoitalském městě Rosazza, na které byli i další kolegové z Bratří Itálie, měl podle italských médií dorazit krátce po půlnoci. Na akci si s sebou, jak sám přiznal, přivezl i svoji střelnou zbraň, kterou drží legálně.

PODÍVEJTE SE: Prezident Petr Pavel na návštěvě Itálie

Během párty však měla jeho zbraň zranit jednatřicetiletého muže. Není jasné, kdo konkrétně z pistole vystřelil a zda šlo o shodu náhod. Sám Pozzolo odmítá, že by sám stiskl spoušť. Postřelený muž byl zraněn jen lehce na noze, kterou si posléze nechal ošetřit v nemocnici.

Silvestrovskou oslavu spolupořádal i jeden z vysoce postavených činovníků partaje italské premiérky Andrea Delmastro. Ten v rozhovoru pro list La Repubblica řekl, že byl z incidentu „v šoku“. „Kdybych věděl, že Pozzolo byl ozbrojený, řekl bych mu, ať na oslavu nechodí,“ komentoval politik.

Sám podle svých slov nebyl přímo při výstřelu přítomen, prý zrovna nosil kufry do auta. Delmastro zároveň dodal, že Pozzolo nebyl na párty oficiálně ani pozván, ale prý ho přivezli jeho přátelé, které cestou potkal, a kteří zváni byli. Poslanec měl prý údajně jen v plánu pozdravit své kolegy a odjet.

Deník Il Post hlásí, že incident už řeší lokální prokuratura a Pozzolo měl odmítnout test na přítomnost střelného prachu na svých rukou. Dokonce měl kvůli tomu aplikovat svoji poslaneckou imunitu.

Kauza vyvolala bouři i mezi italskými politiky. „Tito břídilové jsou nebezpečím pro bezpečí lidí okolo, nejen pro národní bezpečnost,“ kritizovala podle tiskové agentury ANSA Pozzola lídryně opoziční Demokratické strany Elly Schleinová. Ta zároveň zmínila, že celý incident musí vysvětlit premiérka Meloniová, za jejíž stranu Bratři Itálie byl Pozzolo zvolen do parlamentu.

Bratři Itálie podle agentury ANSA ve svém vyjádření uvedli, že incident nemá žádnou „politickou relevanci“. „Je to místní záležitost, kterou řeší kompetentní orgány a učiní nezbytná vyšetřování, aby se vyřešilo, kdo je zodpovědný,“ uvedla partaj.

Tagy:
Itálie zbraň střelba imunita Petr Pavel silvestr slavnost la Repubblica Agenzia Nazionale Stampa Associata Giorgia Meloniová Elly Schleinová il Post