Skandál prince Charlese. Pobočník nabízel za miliony saúdskému podnikateli občanství

Dojatý princ Charles

Skandál prince Charlese

Za peníze pro nadaci nabízel britské občanství a rytířský titul. Velký skandál donutil odstoupit nejbližšího pobočníka prince Charlese. Příjemcem měl být movitý podnikatel ze Saúdské Arábie.

Peníze za laskavost. Noviny Mail on Sunday zveřejnily dopis z roku 2017, v němž nejbližší pobočník prince Charlese píše asistentovi bohatého saúdského podnikatele Mahfouze Marei Mubaraka. Ten předtím odeslal nadaci prince Charlese šestimístnou částku v librách, tedy miliony v přepočtu na české koruny.

„S ohledem na pokračující a nejnovější velkorysost Jeho Excelence (...) jsem rád, že vám mohu potvrdit, že jsme ochotni a rádi podpoříme žádost o občanství,“ píše se v dopise, který psal Charlesův pobočník. Kromě občanství nabídl i přímluvu za to, aby podnikatel získal rytířský titul.

Princ Charles tak čelí obrovskému skandálu. Bývalý ministr zahraničí Norman Baker, znalec princových financí, řekl, že bude kontaktovat komisařku metropolitní policie s žádostí o prošetření.

„Nadace předvádí hodnotnou a často průkopnickou práci. Přesto Charles opakovaně ukázal, že je ochotný přijímat šeky téměř od kohokoli, aniž by se zdálo, že by si uvědomil – nebo by ho to snad zajímalo –, že za velké šeky dárci chtějí zpátky i něco pro sebe,“ uvedl Baker.

Mluvčí nadace prohlásila, že věc v současné době vyšetřuje i sama organizace. Televizní stanice Sky News nebo BBC připomínají, že mezi sporné dárce patří například bývalý šéf saúdských špiónů Turki bin Faisal nebo ruský podnikatel Ruben Vardanyan podezřelý z praní špinavých peněz.

Tagy: