Skandální, tepe Kalousek vládu kvůli rozpočtu. Za reformu důchodů je naopak rád

Miroslav Kalousek byl hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Miroslav Kalousek a Danuše Nerudová ke státnímu rozpočtu i důchodové reformě

Naprosto skandální. Těmito slovy označil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) fakt, že si současná vláda v době normálních ekonomických časů potřebuje půjčit 270 miliard a tváří se, že je to v pořádku. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS naopak ocenil důchodovou reformu, v níž spatřuje jedinou šanci, jak předejít blížící se katastrofě.

Konsolidační balíček je podle Kalouska dobrým tahem, bez něj by se finance stále zhoršovaly. Vláda tím podle něj ale nekompenzuje výdaje po dřívějších kabinetech, nýbrž své vlastní. „Poctivě uklidila po sobě, ale to dědictví více než 200 miliard po vládách minulých zůstává stejné, to valíme před sebou,“ zdůraznil bývalý ministr financí.

ČTĚTE TAKÉ: Řecko jde proti proudu, bude mít šestidenní pracovní týden. Kterým směrem míří Česko a EU?

„Veřejné finance ale neuzdravujeme a děsí mě ten optimismus, protože to vypadá, že si na to zvykáme,“ podotkl Kalousek. Dodal, že po pěti letech máme konečně „normální ekonomické časy“ a vláda si přesto potřebuje půjčit.

Že má vláda problém s výdajovou stranou rozpočtu, si myslí i kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová (za STAN). „Já ten optimismus také nesdílím. Do této vlády jsem vkládala obrovské naděje v tom, že uděláme zásadní rekonstrukci státního rozpočtu a tady musím bohužel říct, že se nic takového nestalo,“ sdělila.

Důchodová reforma je nezbytná

Kalousek je naopak optimističtější ohledně důchodové reformy. Ta podle něj přináší naprosto nezbytné změny, které přibrzdí dramatický propad, až silné ročníky přestanou platit sociální a penzijní pojištění a bude na ně vydělávat další generace. „Tam se začneme řítit do astronomických deficitů, a kdyby se s tím nyní nic nedělalo, tak kolem roku 2040 budeme mít na pomyslném důchodovém účtu pět procent HDP deficit a tři procenta na zdravotním pojištění,“ uvedl s tím, že takto existuje možnost, že se situace bude průběžně řešit. „Bez toho by šance nebyla žádná,“ doplnil.

Kalousek ve vysílání reagoval i na slova místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka (ANO), který uvedl, že v případě, že se ANO v dalších volbách dostane k vládě, shodí důchodovou reformu nastavenou touto vládou ze stolu. Bývalý ministr financí vyjádřil obavu, aby v takovém případě Havlíček a jeho strana nezasekli do rozpočtu „astronomickou a neřešitelnou sekeru“. Podle něj by od nich bylo naopak rozumné, kdyby v případě zvolení v reformě pokračovali, měli by být přitom rádi, že za ně tato „nepopulární opatření“ udělal někdo jiný.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dotace jsou jako droga, myslí si Bednář. Evropské komisi vládl komunista, říká Matesová

Tagy: