Žvýkačkový test – nová cesta na koncert nebo fotbal. Geniální, pochvaluje si Havlíček

Fanoušci Slavia Praha – červen 2020

V Česku by se mohly kromě PCR testů, antigenních testů nebo kloktacích testů používat i tzv. žvýkačkové testy. CNN Prima NEWS to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Byl by rád, aby se prodávaly i v obchodech a byly cenově dostupné co nejširšímu počtu lidí.

„Řešíme prodej v obchodech, je to velká výzva a byl bych rád, kdyby se to podařilo. S PCR testem je to komplikované, antigenní test také není úplně triviální, ale teď jsou k dispozici a už se začínají používat kloktací testy a žvýkací testy. A to by bylo výborné,“ řekl CNN Prima NEWS v úterý ministr Karel Havlíček.

Zmíněné žvýkačkové testy už podle něj dorazily na trh, ale ještě u nich probíhá certifikace. „Je to jako taková žvýkačka. Trochu zažvýkáte a prolnete slinami. Jsou geniální v tom, že nepotřebujete žádného odborníka a můžete si je udělat kdekoliv,“ sdělil ministr.

Test za 200 korun na 48 hodin

Byl by velmi rád, pokud by byly dostupné co nejširšímu počtu lidí, kteří by si je mohli udělat třeba před fotbalovým zápasem či koncertem. „Mají smysl v místech, kde je člověk delší dobu, třeba v kinech, divadlech, fitkách či hotelech,“ dodal ministr. Zatím je podle něj ale problematická vysoká cena testu. Sám doufá, že půjde časem dolů, třeba i na polovinu.

„Když by lidé test dělali v nemocnici, vztahovalo by se na to zdravotní pojištění, když sami, tak ne. Šlo by o částku do 200 korun a každý si musí říct, zda na to má,“ doplnil Havlíček s tím, že by žvýkačkový test měl platit stejně jako antigenní test, tedy zhruba 48 hodin.

Kdy přesně by testy mohly být dostupné ve velkém, zatím není jasné. Vyřešit se podle Havlíčka musí i otázka používání v restauracích. „Člověk by se musel testovat před vstupem. Na druhou stranu jsme si říkali, že by to nemělo úplně smysl, protože se v nich střídá velký počet lidí a je problém i s kontrolou,“ doplnil.

Vyřešené také není, zda by testy platili návštěvníci, nebo pořadatelé akcí apod. „Je to cesta –⁠ nejen u nás, ale i ve světě. Nemusí to jít jen přes vládu, ale i komerční sektor. Nejsem odborník, ale myslím, že svět se s tím bude muset nějak takhle poprat,“ dodal Havlíček.

Tagy: