Vláda zakázala návštěvy v nemocnicích. Za dětmi a k porodům se ale dostanete

Návštěva v nemocnicích

Tisková konference po mimořádném jednání vlády

Kabinet ve čtvrtek obnovil zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V pravidlech zůstaly některé výjimky, dál je možná například přítomnost třetí osoby při porodu, návštěva u osob s omezenou svéprávností či u dětských pacientů, doplnil Blatný. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) budou nová opatření platit od soboty.

Návštěvy v nemocnicích vláda umožnila od pondělí 11. ledna, do té doby byly možné právě jen u nezletilých, pacientů s omezenou svéprávností, v hospicích a u porodů. Opatření kritizovala například Asociace krajů. Ministerstvo zdravotnictví poté uvedlo, že krizové opatření nemocnicím návštěvy umožňuje, ale nenařizuje. Návštěvy na pracovištích poskytujících akutní lůžkovou péči jsou navíc možné jen s respirátorem FFP2 a smějí trvat nejvýše půl hodiny za účasti dvou osob.

Už v listopadu byly znovu povoleny návštěvy v domovech pro seniory a dalších pobytových zařízeních sociálních služeb. Podmínkou je kromě respirátoru také negativní výsledek testu na COVID-19. Za stejných podmínek jsou aktuálně návštěvy povoleny v zařízeních dlouhodobé a následné péče, tedy například v léčebnách dlouhodobě nemocných, hospicech, psychiatrických nemocnicích nebo rehabilitačních ústavech. „Návštěvy v sociálních domovech a léčebnách dlouhodobě nemocných jsou povoleny za přísných podmínek, jak to bylo doposud,“ řekl Blatný.

Návštěvy v nemocnicích byly kvůli COVID-19 zakázány už loni na jaře a znovu od září. Velká debata se vedla zejména kvůli přítomnosti více členů rodiny u hospitalizovaných dětí nebo kvůli přítomnosti otců u porodů. Rozhodnutí většinou ministerstvo nechalo přímo na zdravotnických zařízeních a jejich technických možnostech.

Tagy: