Populismus, asi má zbytečné peníze. Hejtmani se kvůli dávkám pustili do kolegy Kuby

Martin Kuba

360° (818)

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) není pomoc státu lidem v krizi dostatečná. Je toho názoru, že by kraje měly svým občanům pomáhat více, sám chce jít příkladem a z regionálního rozpočtu obyvatele podpořit. Jeho kolegové Jan Grolich (KDU-ČSL) a Martin Netolický (ČSSD) však jeho přístup zpochybňují. Tvrdí, že všechny kraje nemají stejné finanční prostředky, a míní, že se ze strany Kuby jedná o populismus.

Na dotaz, zda Grolich v Jihomoravském kraji chystá podobnou pomoc, odpověděl jasně. „Ne. Nedokážu si to s našimi daňovými příjmy a očekávaným nárůstem cen energií představit,“ vzkázal. Podobně reagoval také hejtman Pardubického kraje Netolický. „Beru to jako návrh, který je nereálný. Každý máme své kompetence a povinnosti. Od toho je rozdělení obcí, krajů a státu,“ mínil.

Neví, proč by kraje – když Česká republika není spolkovou zemí ani federací – měly vytvářet sociální systémy. „Beru to jako záležitost Jihočeského kraje. Pokud některé kraje nemají peníze na takovou pomoc, a jiné ano, není to o tom, jak konkrétně hospodaří, ale je to o rozpočtovém určení daní. Tedy, kolik které kraje dostávají ze společného budgetu veřejných financí. Bohužel se ukazuje, že některé kraje pravděpodobně mají zbytečně moc peněz a jiným se nedostává,“ vzkázal Netolický.

Dodal, že pro kraje, pro které není rozdělení financí výhodné, bude složité v krizi udržet provoz. „Někteří s tím problém nemají a chtějí rozdávat. My to dělat nemůžeme,“ pokračoval Netolický. Na dotaz, co Kuba dělá lépe, že může lidem rozdat zhruba 250 miliard korun, Grolich odpověděl jednoduše. „Žije v dobrém kraji. Jihočeský kraj je v přepočtu na obyvatele druhým krajem, který má nejvíce peněz na obyvatele. Není to tak, že každý kraj má stejné peníze,“ zdůraznil.

Zhádali jsme se jako psi

Tato slova Netolický potvrdil. „Rozdíly jsou obrovské. Možná bychom se měli zamyslet, zda není rozpočtové určení daní nastaveno špatně, když některé kraje jsou schopny rozdávat sociální dávky nad rámec státu. Na asociaci krajů jsme se kvůli tomu zhádali jako psi. Kraje, které mají dost peněz, se tváří, že jim to má zůstat, a ostatní na tom chtějí být stejně,“ dodal s tím, že dohoda se těžko hledá.

Považuje však hejtman Pardubického kraje krok Kuby za podraz? „To je silné slovo. Všechno nekonzultujeme, jen věci, které máme společné. Například záležitosti silnic 2. a 3. tříd. Jestli ale některý kraj vytváří konkrétní dávku...V našem kraji jedno populistické hnutí navrhovalo, že by dávalo příspěvky na dovolenou 500 korun na osobu. Obojí mi přijde na podobné úrovni,“ pokračoval.

Grolich doplnil, že dávat dávky sociálně slabším rodinám je úlohou státu, nikoliv kraje. „Když máme korunu navíc, dáme ji do silnic nebo oprav budov. Na nic jiného nám peníze nezbydou,“ uvedl. V souvislosti s návrhem Kuby  mluví o populismu. S tím Netolický souhlasí. „Co jiného by to bylo než populismus před volbami. Přesto to beru jako výstřel. Typické dávky mají jít za státem,“ dodal.

Premiérský styl Martina Kuby

O hejtmanu Kubovi hovořili i další hosté pořadu 360°, a sice politolog Jan Kubáček s komentátorem Českého rozhlasu Radkem Kubičkem. Prvně jmenovaný zmínil, že jihočeský hejtman vede kraj až takovým premiérským stylem, přičemž zmínil, že podobně v minulosti fungoval i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který svého času platil za jednoho z nejsilnějších mužů tuzemské politické scény a měl ambice stát se v barvách ČSSD premiérem.

Že Kuba má velký potenciál, si myslí i Kubičko. „Pan Kuba je bezesporu politik nikoli regionálního charakteru, ale už zažil vzestupy a pády na centrální úrovni. A v ODS je vnímán jako člověk, který může převzít velkou odpovědnost, když to bude potřeba,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor. Ten podle svých slov zaznamenal názory, že by to měl být právě Kuba, kdo by měl vést ODS místo současného premiéra Petra Fialy. „Ale i ta slova o populismu mají jistou váhu,“ dodal Kubičko.

Tagy: