Školy jako tikající bomba? Rozvolnění přiživilo epidemii, shodují se odborníci

Prvňáci a druháci se vrátili do lavic 18. listopadu.

Školy jako ohniska?

Rozvolnění obchodů a restaurací se zatím na narůstajících číslech nemohlo výrazně projevit. Proč tedy počet lidí pozitivně testovaných na koronavirus roste? Podle odborníků jsou novými ohnisky školy. Žáci se vraceli do lavic postupně od 18. listopadu.

„Rozvolnění na školách přiživilo epidemii a dostalo nás do čtvrtého stupně. Nečekal jsem, že k tomu dojde tak rychle,“ řekl CNN Prima NEWS evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr.

„Určitě jsou za tím školy. Zatímco v předchozí době školy byly nulové, na základních školách už máme hlášeno několik desítek onemocnění,“ uvedla pro CNN Prima NEWS šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

K pátku 4. prosince bylo v pražských školách 88 pozitivně testovaných lidí, z toho 51 je žáků nebo studentů. 456 žáků a studentů bylo v hlavním městě v karanténě. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice.

„Návrat žáků a studentů do škol samozřejmě určitým rizikem pro epidemiologickou situaci je, ale nedomnívám se, že za současným zhoršením PES skóre jsou pouze otevřené školy,“ napsal CNN Prima NEWS lékař a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Uzavřít školy není řešení

Podle Jágrové ale není cestou školy zase uzavřít. „Takováto neustálá změna určitě není pozitivní,“ míní pražská hygienička.

Podobně to vidí i Kaňkovský. „Minimálně 1. stupeň základních škol a poslední ročníky základních a středních škol je důležité udržet v prezenční výuce alespoň do 18. prosince, samozřejmě pokud nedojde k razantnímu zhoršení epidemiologické situace,“ konstatoval.

Jiný názor než tři citovaní odborníci má lékař a další z místopředsedů zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS). „Myslím, že to je normální vývoj a je to výkyv, který by tam byl stejně, školy neškoly. Je to krátká doba, aby se dalo říct, že ten nárůst souvisí s rozvolňováním,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Svoboda.

Prvňáci a druháci se vrátili do lavic 18. listopadu. V pondělí 30. listopadu je následovali v návratu do škol i zbývající žáci prvního stupně a deváté třídy základních škol. Ostatní žáci druhého stupně se střídají po týdnu v prezenční a distanční výuce.

Na základních školách platí, že se děti z různých tříd nesmějí potkávat. Roušky jsou povinné i při výuce.

Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách začala fungovat střídavá prezenční a distanční výuka od pondělí 7. prosince. Studenti se mohou vrátit i na vysoké školy, a to ve skupinách 20 lidí. Týká se to prvních ročníků a těch, kteří mají mít praktickou výuku. Řada fakult ale plánuje dokončit semestr jen s on-line vyučováním.

Tagy: