Skončí koalice Starostů a Pirátů? Převažuje názor, že příště máme jít sami, řekl Rakušan

V současné atmosféře převažuje uvnitř hnutí STAN názor, že by v příštích volbách mělo kandidovat samo, nikoliv v koalici. Redakci CNN Prima NEWS to potvrdil předseda Starostů Vít Rakušan. Zdůraznil, že nejde o vymezení vůči Pirátům, bez kterých by koalice nezískala v říjnových sněmovních volbách tolik poslanců.

„V současné atmosféře jasně převažuje názor, že bychom měli jít do dalších voleb sami. Není tam žádné vymezení vůči Pirátům,“ napsal redakci CNN Prima NEWS předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Starostové si v minulých letech prošli již několika různými koalicemi. Ve sněmovních volbách 2010 získala TOP 09, na jejíž kandidátce figurovali, 16,7 procenta hlasů a ve Sněmovně usedlo devět kandidátů za hnutí STAN.

Toto spojenectví se rozpadlo v roce 2016. Starostové chtěli zabránit tříštění hlasů a před volbami 2017 se spojili s KDU-ČSL, nová koalice však nakonec rychle zanikla. Hnutí STAN pak kandidovalo samo a získalo šest mandátů.

V roce 2021 se Starostové spojili s Piráty. Koalice dohromady ukořistila 37 poslanců, z čehož jich Starostové mají 33. Z vyjádření Víta Rakušana je tak zřejmé, že zástupci hnutí si už troufají vydat se do dalších voleb sólo.

Předseda Starostů ale zároveň uznává, že bez Pirátů by tolik poslanců nezískali. „Jednoznačně i na interní úrovni říkám, že koalice měla z mnoha důvodů smysl. Teď máme nějaký produkt, který je společným vyjednávacím dílem a zástupci STAN ho na celostátním výboru většinou hlasů potvrdili,“ řekl Rakušan pro CNN Prima NEWS v narážce na program nové vládní koalice.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v této souvislosti zdůraznil, že o volebních i povolebních koalicích rozhodují v jejich straně vždy členové prostřednictvím hlasování. „V celostátní rovině je to fórum Pirátské strany a pro regionální volby pak všichni členové příslušného krajského či místního sdružení,“ uvedl.

Není tajemstvím, že mezi oběma politickými subjekty panuje po říjnových volbách určitě napětí. Stále není ani jasné, zda Piráti nakonec půjdou do vlády společně se Starosty a vítěznou koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). I v tomto případě rozhodne celostátní stranické fórum.

Tagy: