Kvůli digitalizaci hrozí žaloby, zlobí se úřad ve Strakonicích. Bartoš stavební řízení hájí

Stavebnímu úřadu ve Strakonicích hrozí kvůli problémům s digitalizací i žaloby od žadatelů.

Problémová digitalizace

Problémy s fungováním digitalizovaného stavebního řízení stále přetrvávají, což stresuje všechny zainteresované. Kvůli průtahům dokonce hrozí žaloby na stavební úřady, které ovšem podle slov zaměstnanců nemohou odvádět svou práci. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ale namítá, že systém funguje a každý týden nabízí nové funkce.

Ačkoliv si většina zaměstnanců stavebních úřadů přes víkend od práce odpočinula, nahromaděné žádosti nikam nezmizely. Problémy s novým systémem totiž pořád přetrvávají. Kvůli chybám v digitalizaci se potýkají s nepříjemnostmi například zaměstnanci stavebního úřadu ve Strakonicích.

K TÉMATU: Zpackaná digitalizace? Bartoš slíbil nápravu, jinak přijme odpovědnost, řekl Jakob. Průšvih, zuří SPD

„Od 1. července do 5. srpna registrujeme 34 žádostí, které jsou dosud nevyřízené a v tomto stavu i zůstanou. Dokumenty jsou sice doručené, ovšem dále se s nimi nepracuje, jelikož výstup není možný,“ popsal vedoucí stavebního úřadu v jihočeském městě Jaromír Zeman.

Netrpěliví žadatelé ale mezitím volají s dotazy na výsledek řízení, což pracovníky úřadů dostává každodenně pod ještě větší tlak. „Lidé, kteří jsou se stavem své žádosti nespokojeni, si poté vztek zchladí na nich,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Městského úřadu Strakonice Markéta Bučoková.

Připustila, že ve hře jsou i žaloby, a to jak od fyzických, tak od právnických osob. „Žadatelé nemohou v tuto chvíli využívat dokončenou stavbu, v níž mají investice,“ vysvětlila mluvčí.

Ministr pro místní rozvoj Bartoš ale zůstává nad věcí – systém podle něj funguje a problémy jsou jen běžnými porodními bolestmi každého nového IT projektu.

„V této otázce jdeme cestou agilního vývoje, každý týden rozšiřujeme rozhraní o další funkce, a to zejména dle priorit od samotných úředníků,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že systém v době spuštění splnil všechny zákonné povinnosti. Vedení rezortu slíbilo, že všechny problémy se systémem vyřeší do konce srpna.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Problémy Pirátů? Krize identity, jejich výkon ve vládě je tragický, hodnotí komentátoři

Tagy: