Skopeček: Na inflaci má podíl i vláda ANO. Vy zase nijak nepomáháte, opáčila Schillerová

Schillerová a Skopeček

Schillerová a Skopeček o prudkém zdražování

Téma zdražování netíží jenom občany, ale také vládu s opozicí. Ve vysílání CNN Prima NEWS se bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) navzájem osočovali z toho, kdo za vysokou inflaci může a kdo naopak s vysokými cenami nic nedělá. Došlo však i na slova shody.

V otázce příčiny zdražování se zástupci vlády a opozice shodli. Situaci podle nich výrazně zhoršila válka na Ukrajině. „Inflace, kterou v pondělí oznámil Český statistický úřad (ČSÚ), nemá obdoby. Velice jí dopomohla válka na Ukrajině, ale nemůžeme na ni vše svádět. Už před vypuknutím války byla inflace podle ČSÚ přes 11 procent,“ podotkla Schillerová.

Není podle ní v současné době v tuzemsku komodita, které by se inflace nedotkla. „Bylo to nastartované před válkou, nicméně ta situaci nyní prohloubila. To je jasný důvod,“ doplnila. S názorem exministryně souhlasil i Skopeček. „Válka prohloubila problém rostoucí inflace, ale nezpůsobila ho,“ uvedl.

Na problém jsme si zadělali, teď nás doběhl

Následně si však neodpustil kritická slova na účet minulé vlády. „Na problém jsme si zadělali v přechozích letech poměrně uvolněnou měnovou a fiskální politikou, tempem tisknutí nových peněz či poměrně nízkými úrokovými sazbami,“ sdělil. Na druhé straně pak podle Skopečka bylo velmi rychlé zadlužování a vysoké schodky státního rozpočtu. „To způsobilo záplavu levných peněz v ekonomice, která nebyla odůvodněná,“ pokračoval.

Za zmiňovanou „záplavou“ podle něj nebyl skutečný ekonomický výkon a skutečný růst produktivity práce. „To vše způsobilo inflaci, která nás dnes dobíhá,“ dodal směrem k bývalé ministryni financí.

Schillerová následně současné vládě Petra Fialy (ODS) vyčetla kroky, které podle ní v řešení vysokých cen nečiní. „Dva roky jsme byli v covidové krizi, pomáhali jsme lidem, firmám. Opozice nás k tomu vyzývala. Kdybychom na ně dali, tak bychom utratili na daňových úpravách o 200 miliard korun více,“ reagovala šéfka poslanců hnutí ANO.

„Vláda zatím pro řešení situace nic nedělá, nijak nepomáhá. Kroky, které byly učiněny, jsou minimální. Musí se připravit jasný plán nebo balíček. My ho připravili, máme řadu návrhů a jsme připraveni spolupracovat. Nyní se ale neděje nic a tohle je důsledek,“ oponovala dále Schillerová.

„Osm let se hospodařilo velmi špatně. Inflace postihla většinu západního světa, což je způsobeno uvolněnou měnovou politikou. Tu fiskální předchozí vláda ANO přifoukla. Když budeme v občanech budit dojem, že je prostor, aby vláda masivně utrácela, přidávala na výdajích státního rozpočtu, tak bychom inflaci jenom roztáčeli, jak to dělala paní Schillerová v přechozí vládě,“ uzavřel Skopeček.

Tagy: