Poradce premiéra Fialy nadchl odboráře. Dám vám přihlášku, jásal po výrocích o mzdách Ďurčo

Ekonom Štěpán Křeček a předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo

360° 4.12.2023

Česko má podle ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpána Křečka historický deficit v otázce minimálních mezd. „V některých případech jsou platy u nás nedůstojné. Měli bychom se zasazovat o jejich nárůst,“ pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. S jeho slovy souhlasil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. „Asi vám dám přihlášku do odborů,“ zajásal. Předáka také potěšil Křečkův odmítavý postoj ke klimatické politice Evropské unie.

S ohlášenými výsledky jednání tripartity je podle Křečka jasné, že vláda bude muset mezi vyhrocenými stranami balancovat. „Je zřejmé, že jak zaměstnavatelé, kteří minimální mzdu téměř navyšovat nechtějí, tak odboráři, kteří ji chtějí navýšit příliš, mají extrémní postoj. Kabinet tedy bude muset jako obvykle zvolit zlatou střední cestu mezi oběma návrhy,“ pronesl v pořadu 360°.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chování vlády mě uráží. Její propaganda je často mimo, říká Miroslav Kalousek

Odbory by však tato varianta neuspokojila. „I přesto je nárůst oproti minulým rokům značný. Vzhledem k inflaci a životním nákladům si naši lidé, kteří jsou nejméně placeni, zasloužili minimální mzdu ve výši 19 400 korun,“ odvětil Ďurčo.

Křeček připomněl, že Česko má v tomto ohledu velký historický deficit. „Tuzemská životní úroveň je daleko horší než v západních státech právě proto, že máme nízké mzdy,“ zdůraznil a označil se za „tradičního zastánce vysokých platů“. Růst této hodnoty by podle poradce premiéra Fialy mohl prospívat i dalším ekonomickým oblastem.

Míra ziskovosti českých firem je podle Křečka ve srovnání s evropskými státy vysoce nadprůměrná. „Je to dáno tím, že mzdy jsou u nás leckdy nedůstojné. Měli bychom se proto zasazovat o jejich nárůst,“ uvedl. Nízkopříjmoví zaměstnanci by si prý měli polepšit výraznějším nárůstem platů oproti průměrnému platovému ohodnocení.

„Povede to k zplošťování příjmů mezi zaměstnanci napříč zemí. Přesto jsem přesvědčen, že v této sociálně nelehké době musíme myslet především na ty nízkopříjmové. Rychlejší nárůst jejich mezd oproti lépe ohodnoceným lidem je za mě v pořádku,“ uvedl v pořadu 360°. Jeho slova potěšila právě Ďurča. „Tyto názory se mi velmi líbí. Možná vám dám přihlášku do odborů,“ reagoval v odlehčeném tónu.

Český průmysl v ohrožení?

Pro Česko, jakožto nejprůmyslovější zemi v Evropě, jsou prý dopady Zelené dohody výrazné. Křeček v souvislosti s tím dokonce mezinárodní úmluvu označil za chybu. „Tyto důsledky dokonce mohou za to, že jsme se jako jediní ještě stále nedostali na předcovidovou úroveň. Nicméně v příštím roce porazíme inflaci, porostou reálné mzdy a poroste i HDP. Poradíme si, i když je ta rána, kterou nám evropská regulace dala, obrovská,“ uvedl ekonom.

Předáka odborů jeho postoj potěšil. „S tím určitě souhlasím. Přesto se nemůžeme tvářit, že globální oteplování neexistuje. EU by si ale měla uvědomit, že tempo regulací nesmí být tak rychlé, jinak zahubí náš průmysl. Také peníze z emisních povolenek by měly částečně plynout zpět do průmyslu. Modernizační fond ale nedokáže dobře zajistit přechod na zelený průmysl,“ shrnul výtky směrem ke Green Dealu Ďurčo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala vytahuje za Válka horké kaštany z ohně, míní Jelínek. Podle něj není dohoda definitivní

Tagy: