Michálek k návrhu státního rozpočtu: Je pobuřující, zatím ho chápu jako školáckou chybu

Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek

Jakub Michálek k rozpočtu

Nespokojenost s návrhem státního rozpočtu je u Pirátů patrná, a své rozhořčení ve vysílání CNN Prima NEWS neskrýval ani předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. Ten se o něm vyjádřil jako o pobuřujícím a dodal, že přesunutí finančních prostředků určených pro ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) do jiných resortů je školácká chyba, která by mohla vést k miliardovým pokutám.

„V tento okamžik návrh považuji za nedopatření, protože peníze, o kterých se bavíme, tedy sedm miliard korun v rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj, jsou peníze, které už byly odsouhlaseny Evropskou unií a které jsou vázány milníky v národním plánu obnovy,“ vysvětlil Michálek s tím, že byly určeny na to, aby se za ně stavěly byty. „A my je nemůžeme vzít a nakupovat za ně granáty nebo stavět dálnice,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Stanjura má zvrácený smysl pro humor, říká Kolář. Opozice je pokrytecká, míní Kubičko

Současný návrh označil za školáckou chybu a v případě, že bychom nedodrželi podmínky, za jakých nám peníze byly dány, hrozily by prý státu pokuty v řádech miliard.

Michálek doplnil, že krize bydlení a nedostatek dostupných bytů jsou navíc jedním z největších problémů, které v současnosti trápí českou společnost. „My jsme tam měli spoustu projektů – Kadaň, Domažlice, Jihlava a další města, která už jsou připravovaná v souladu s tím, co bylo domluveno s EU. Budou se tam stavět nové byty, rekonstruovat objekty,“ poznamenal. Důležité je podle něj navíc to, že nejde o dotace, ale o půjčky, které budou zhodnoceny v podobě nájemného vracejícího se do státního rozpočtu.

Dlouhé a náročné jednání o rozpočtu, kterého se zúčastnil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), však podle Michálka nepřineslo žádné výsledky. „Bohužel to sedmihodinové jednání nezměnilo ani čárku na tom návrhu, který přišel od ODS,“ řekl Michálek. Zdůraznil, že nemohou souhlasit s návrhem rozpočtu, když resorty ODS rostou o desítky procent, zatímco rozpočet ministerstva vedeného Piráty je před volbami radikálně krácen. „Každý vidí, že tu ostrou tužku vede politická linie, a to není správný způsob, jak vést rozpočet,“ prohlásil.

Na závěr Michálek zkritizoval i způsob, jakým byl rozpočet představen. „Já musím říct, že způsob představení rozpočtu v sobotu ve 20:59 nepovažuji za úplně šťastný. Není to transparentní přístup, který si představujeme,“ uvedl a dodal, že obsah rozpočtu je pro něj také pobuřující.

Snížení výdajů ministerstva pro místní rozvoj v roce 2025

Výdaje MMR by v roce 2025 měly podle návrhu rozpočtu zpracovaného ministerstvem financí činit 13,3 miliardy korun. Oproti letošnímu roku by tak měly klesnout o téměř 13 procent, tedy o dvě miliardy korun, což by byl největší pokles mezi všemi ministerstvy. Bartoš už v neděli uvedl, že pro koaliční Piráty není návrh rozpočtu přijatelný a žádá o slíbené navýšení výdajů na výstavbu dostupného bydlení o sedm miliard korun.

Podpora dostupného bydlení ze SFPI má směřovat na stavbu nájemních bytů a lze ji využít na novostavby, stavební úpravy nebo přístavby. Část z peněz lze okamžitě použít maximálně na čtyřicet procent nákladů při splnění konkrétních požadavků. Následný dotovaný úvěr ve výši základní sazby EU pro ČR snížený až o tři procentní body může pokrýt až 65 procent ceny projektu. Celkově by dotace a výhodný úvěr mohly pokrýt až 90 procent investice. Splatnost je do 30 let a předčasné splacení je bez poplatků. Žádat o ni mohou územní samosprávné celky, státní příspěvkové organizace nebo církve.

Dotované dostupné bydlení má sloužit čtyřem cílovým skupinám. Do příjmové spadají všechny domácnosti kromě dvaceti procent nejbohatších. Zájemci v cílové skupině nesmějí být vlastníky žádných nemovitostí určených k bydlení. Další skupinou jsou mladí lidé do 35 let, kteří zároveň nejsou mezi deseti procenty nejbohatších. Třetí skupinou jsou veřejně prospěšné profese, jako například zdravotníci či sociální pracovníci. Poslední skupinou jsou oběti domácího násilí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsem v šoku, naštval Schillerovou rozpočet. Měla byste se uklidnit, nabádal ji Stanjura

Tagy: