Lipavský je nejslabší ministr. Je otázka, jak dlouho Piráti vydrží ve vládě, říká Škromach

Zdeněk Škromach

Divoká karta (1217)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) je nejslabším článkem nového kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Na tom se v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS shodli bývalí ministři českých vlád Zdeněk Škromach (ČSSD), Ivan Pilný (dříve ANO) i Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle posledního jmenovaného však nejde o chybu Lipavského, ale spíše o tlak, který kolem osoby nového šéfa diplomacie vytvořil prezident Miloš Zeman.

Fialovu vládu jmenoval Zeman v pátek dopoledne na zámku v Lánech. „Před vámi je příležitost vyrovnat se s covidem, s energetickou krizí, s rozpočtem a obecně hospodařením státu. Při této příležitosti se buď uděláte, nebo odděláte. Přeji vám to první,“ uvedl Zeman během ceremoniálu.

Bývalý ministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil je přesvědčen, že nová vláda rozhodně nebude ostudou a že se jí většinu problémů, ve kterých se Česká republika nachází, podaří vyřešit. O poznání méně optimistický je bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

„Právo každé opozice je svrhnout demokraticky vládu a převzít zodpovědnost. Pamatuji, kdy ji přebírala vláda Mirka Topolánka, která byla natěšená a plná nadějí. Nakonec nevydržela do konce volebního období,“ zmínil Škromach.

Podle něj bude budoucnost Fialovy vlády podobná situaci, která se odehrála po parlamentních volbách na Slovensku. Škromach tím narážel pravděpodobně na riziko častých neshod v početnějších vládních koalicích.

Také exministr financí Ivan Pilný ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil své přesvědčení, že to nová vláda vůbec nebude mít jednoduché. „Určitě to nebude mít lehké. Nezávidím ani premiérovi, ani ministrovi financí. ODS si za to ale trochu může sama, když schválila zrušení superhrubé mzdy a způsobila tak stomiliardovou sekeru v rozpočtu. Tehdy jsem si řekl, že asi vládnout nechce,“ řekl.

ODS na konci roku 2020 ve Sněmovně společně s hlasy poslanců z hnutí ANO a SPD prosadila zrušení superhrubé mzdy, což vzhledem ke covidové krizi a stavu státního rozpočtu mnoho politiků a ekonomů kritizovalo.

Pospíšil: Silným článkem vlády bude Petr Fiala

Hosté pořadu Divoká karta dostali v závěru otázku, kterého ze členů nové vlády vnímají jako slabý článek a kterého naopak jako silný. „Evidentně slabým článkem bude asi Jan Lipavský, už ten jeho start ho poznamenává, že to asi bude problém. A silný? Těžko říct,“ odpověděl Pilný.

K němu se pak přidal i Škromach: „Jan Lipavský. Myslím, že asi neuspěje. Otázkou také je, jak dlouho Piráti v té vládě vydrží.“ Ohledně silného článku člen ČSSD nestihl konkrétně odpovědět, ale naznačil, že by to měl být některý z nominantů KDU-ČSL.

V tomto ohledu Jiří Pospíšil zmínil jméno premiéra Petra Fialy. Také podle Pospíšila bude nejslabším článkem kabinetu Jan Lipavský, není to však vinou nového ministra zahraničí, ale velkým tlakem na jeho osobu ze strany Hradu.

Miloš Zeman nejdříve Lipavského vůbec nechtěl ministrem zahraničí jmenovat. Argumentoval mimo jiné jeho údajně nedostatečnou odborností. Prezidentovi se také nelíbí Lipavského postoj k Izraeli a ke státům V4.

Ani páteční jmenování se neneslo ve smířlivé atmosféře. Kancléř Vratislav Mynář četl jednotlivá jména ministrů, kteří skládali slib. Když přišel na řadu pirátský exposlanec, Mynář řekl: „Pan magistr, pardon bakalář, ministr pověřený řízením resortu zahraničí.“ S největší pravděpodobností šlo o cílenou provokaci.

Tagy: