Že vám dá opozice nálepku „Don Pablo“? To ještě není na rezignaci, hájí Pospíšil Blažka

Jiří Pospíšil

Divoká karta (1217)

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) se v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS zastal nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Ten se podle některých kritiků vzhledem k podezřením, která jsou spojena s jeho osobrou, neměl o post ministra vůbec ucházet. „Že vás opoziční oponent označí za Dona Pabla, ještě není na rezignaci,“ hájil Blažka Pospíšil.

Prezident Miloš Zeman v pátek dopoledne na zámku v Lánech jmenoval ministry nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Mezi nimi i dlouholetého člena ODS Pavla Blažka. Zrovna jeho jmenování u části veřejnosti vyvolává velké vášně vzhledem k tomu, že se o něm v minulosti psalo v souvislosti s některými kauzami. Za to si politik vysloužil dokonce přezdívku „Don Pablo“.

Ve veřejném prostoru se objevují názory, že by měl Blažek na sebe aplikovat politickou presumpci viny a funkce ministra se vzdát, podobně jako to udělal místopředseda STAN Věslav Michalik v případě resortu průmyslu a obchodu.

To však Blažek odmítá, k něčemu takovému nevidí důvod. Za novým ministrem spravedlnosti stojí i premiér Fiala či europoslanec a bývalý šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Že vás opoziční oponent označí, že jste Don Pablo, ještě není na rezignaci. Tuto přezdívku mu vytvořila jeho politická konkurence v Brně. Nejsem ale ničí advokát. Je pochopitelné, že zrovna u ministra spravedlnosti je citlivost veřejnosti na různá podezření ještě větší než u ostatních ministrů,“ řekl Pospíšil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj je potřeba, aby Blažek i Fiala v případě, že se možná podezření začnou rýsovat do reálnější podoby, celou věc vysvětlili. „Zatím jde ale o velmi obecné informace. Nechci někoho popravovat kvůli nálepce Don Pablo. Podezření o Pavlovi Blažkovi zní především od opozice v Brně. Určitě budu sledovat všechny kauzy. Veřejná kontrola je správná,“ dodal Pospíšil.

Ke kritice Blažka se přidali Piráti

Podle informací některých médií Blažek figuruje v takzvané kauze Stoka, ve které mělo proběhnout kupčení s městským majetkem. Například podle webu Aktuálně.cz Blažka policie „podezírá z podílu na korupci a manipulacích s městskými byty a prostory v Brně“.

To ministr spravedlnosti kategoricky popírá. „V této trestní věci bude v lednu vynesen rozsudek. Mé jméno během několikaletého trestního řízení vůbec nezaznělo a zaznít ani nemohlo. Tento případ se týká období 2014 až 2018, kdy jsem v Brně už nepůsobil a ODS byla na Magistrátu města Brna i na radnici Brno-střed v opozici,“ uvedl na konci listopadu ve svém vyjádření.

Blažkovo působení v Brně provázela také kauza kolem zakázek za necelé dva miliony korun pro jeho ženu, exekutorku od městské části Brno-střed, kde byl radním. Blažek tehdy odmítl, že by se jednalo o střet zájmů. Tím nepřesvědčil ani některé členy pětikoalice, konkrétně Piráty.

„Věslav Michalik kvůli střetu zájmů nenastoupí do vlády. Jsem rád, je potřeba zvednout laťku. Doufám, že budou média věnovat stejnou pozornost i střetu zájmů Pavla Blažka, kandidáta na ministra spravedlnosti, který má za manželku exekutorku a v kauze Stoka ho vyšetřuje policie,“ konstatoval pirátský exposlanec Mikuláš Ferjenčík.

Blažek na možné podezření ze střetu zájmů reagoval následovně: „To by pak ministry v Česku mohly dělat jen nezadané a raději bezdětné osoby, ideálně k tomu sirotci. Ministrem jsem již za stejné rodinné situace byl, v žádném střetu zájmů jsem shledán nebyl a i zákony jsou v tomto ohledu stále stejné.“

Tagy: