Šlachta: ODS mě chtěla v Senátu odsunout na WC. Popsal zásadní podmínku pro vládu s Babišem

Robert Šlachta

K VĚCI - 21.10. v 18:35

Senátorský klub ODS, který rozdává výbory v Horní komoře Parlamentu, mě chtěl odsunout kamsi na záchod, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS nově zvolený senátor Robert Šlachta (Přísaha). Připustil, že straně schází výrazné tváře. Šlachta rovněž popsal, jaká podmínka je pro něj zásadní v otázce možné povolební spolupráce s hnutím ANO.

Šlachta se při svém vstupu do funkce senátora zařadil do řad klubu ANO. „Předem jsem avizoval, že chci být součástí senátního výboru pro bezpečnost, zahraniční věci a obranu. Jenže ze strany senátorů za ODS, jejichž klub je největší a kteří rozdávají tato místa, byl k mé osobě takový odpor, že jsem měl být odsunut a sedět skoro až na záchodě,“ rýpl si do kolegů z Horní komory Parlamentu.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala je patolízal. Příštím premiérem bude Babiš, hlásí Schillerová

S klubem ANO prý jednal proto, že se jedná o jediné zastoupení opozice v tomto orgánu. „Sám totiž vládu kritizuji. Dal jsem si ale podmínku, že budu součástí bezpečnostního výboru. Po 30 letech u policie to je jasný směr,“ podotkl.

Rovněž sdělil, že po plácnutí si s ANO není vázán na to, jak budou v Senátu hlasovat sami straníci hnutí. „Na některé věci však máme obdobný názor. Uvidíme, jaké zákony přijdou na řadu,“ pronesl Šlachta v pořadu K věci.

Expolicista neodmítl, že vyhlíží post ministra vnitra. „Jsem na to připraven. O možné kandidátce do Sněmovny jsem již komunikoval s Motoristy sobě. Přísaha je připravená jít do koalice 50 na 50. Do konce roku se rozhodne, zda bych takovou kandidátku vedl jako hlavní tvář z pozice senátora, nebo bych na ni přímo byl,“ přiblížil a potvrdil, že podobné rozhodování se týká i europoslance Filipa Turka.

Připustil, že při krajských volbách se ukázalo, že tahouni a výrazné tváře Přísaze chybí. „Nyní oslovujeme osobnosti, které by s námi na kandidátku šly.“

Podmínka pro spolupráci s Babišem

Šlachta hovořil i o možné koaliční spolupráci po sněmovních volbách. Průzkumy jsou však v pro tyto strany často nepříznivé. Například říjnový průzkum společnosti STEM pro CNN Prima NEWS přisuzuje Přísaze 4,6 procenta hlasů a Motoristům 3,2 procenta hlasů.

„Jde především o programové průniky. Existuje ale řada modelů, jak to může dopadnout. Je ale předčasné o tom mluvit,“ mlžil Šlachta, ovšem odmítl jakoukoliv spolupráci s ODS nebo TOP 09.

Zdůraznil jednu zásadní podmínku pro jednání s ANO. „Je pro mě zcela klíčové, jaký bude finální rozsudek v případu kauz Andreje Babiše. Je ale ostudou naší justice, že se celá věc táhne od roku 2017 a ze záležitosti verdiktu se stalo politikum,“ dodal Šlachta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tlak na ministra zdravotnictví se stupňuje. Na svém postu nemá Válek co dělat, zní z opozice

Tagy:
politika Andrej Babiš volby koalice K věci ANO 2011 senátní volby Robert Šlachta vláda výbor pro bezpečnost výbor Senát Parlamentu ČR Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty