Tlak na ministra zdravotnictví se stupňuje. Na svém postu nemá Válek co dělat, zní z opozice

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Tlak na ministra zdravotnictví se stupňuje. Houpe se pod Válkem židle?

Tlak na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se stupňuje. Mohou za to spory o platy zdravotníků, financování zdravotní péče v příštím roce i stávka lékařů. Zatímco podle opozice ministr svou roli dlouhodobě nezvládá a měl by odejít, samotný ministr tvrdí, že k protestům lékařů nevidí důvod a dál je chce přesvědčovat, že zvolil správnou cestu.

Tento týden se do ministra zdravotnictví pustili lékaři. K dohodě kvůli sporu o odměny zdravotníků ale společně nedošli. „Pan ministr prohlásil, že jednání skončila a žádný další návrh nedostaneme,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

ČTĚTE TAKÉ: Jak dopadne stávka praktiků? Když ministerstvo upraví vyhlášku, akci odvoláme, řekl jejich šéf

Od příštího roku mají odměny v tarifech vzrůst o 1400 korun. Odbory ale chtějí víc. „Opakovaně požadovali prostředky, které v systému prostě nejsou,“ popsal novinářům ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Dalšímu sporu čelí ministr kvůli úhradové vyhlášce na příští rok. Praktičtí a ambulantní lékaři kvůli ní plánují na konci října na dva dny zavřít ordinace, pokud ministerstvo nenavýší peníze na zajištění dostupné péče. „Já se domnívám, že u ambulantních lékařů pro děti a dorost není důvod pro zásadnější protest,“ dodal Válek.

Ministr zdůrazňuje, že zdravotní pojišťovny nad rámec úhradové vyhlášky mohou podpořit ty poskytovatele zdravotní péče, kteří to potřebují. „Jednání budu vést, dokud se mi nepodaří je přesvědčit, že to myslím vážně a že dělám kroky, které jsou ku prospěchu,“ tvrdí Válek.

Kvůli úhradové vyhlášce se do ministra zdravotnictví pustila i opozice., která opakuje výzvy k rezignaci. „Ministr Válek už nyní ohrožuje stabilitu největší zdravotní pojišťovny, když jí vysává rezervy, k tomu zdravotní pojišťovny nejsou určeny,“ komentoval na tiskové konferenci poslanec a stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

„Je prostě slabým článkem Fialovy vlády, je dobrým lékařem, ale na tom postu nemá co dělat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD).

Chaos a pohádky

Podle politologů Válek vytváří chaos. „To připomíná spíš pohádku co jsem slíbil, to neplatí, co jsem neslíbil, to platí, to zažíváme po celou dobu jeho existence,“ popsal pro CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš.

Koaliční kolegové za ním ale stojí. „Žádný ministr zdravotnictví nemůže naplnit očekávání a představy lékařů, ten ministr to vyhrát nemůže, může najít kompromis a já věřím, že se ministr Válek snaží,“ řekl pro CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Veřejné zdravotní pojištění počítá příští rok s 530 miliardami korun. Podle prezidenta ČLK ale vláda nemá ochotu zaplatit reálné ceny zdravotní péče, kterou si stát objednává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jde o diktát, stát nechce za zdravotní péči platit, řekl Kubek. Zdroje nejsou bezedné, namítl Cikrt

Tagy: