Fiala je patolízal. Příštím premiérem bude Babiš, hlásí Schillerová

Ostrými slovy na účet vlády Petra Fialy (ODS) nešetřila šéfka poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Alena Schillerová. Koalici vyčetla růst platů politiků, nereální čísla v rozpočtu i chystanou změnu v důchodech. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS označila šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru za nekompetentního ideologa a premiéra Fialu za patolízala.

Svoláváte mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli platům politiků. Řekla jste, že teď pro jejich zvýšení není vhodná doba. Kdy podle vás taková doba bude?
Musíme si uvědomit, v jaké se nacházíme situaci. Jsme v pocovidové krizi, jsme v energetické krizi, platit složenky pořád není žádná legrace. Jsme po naprosto brutálním období inflace, měli jsme největší propad reálných mezd ze všech zemí OECD, ve státním sektoru se za poslední dva roky přidala nula. A mohla bych pokračovat. V této chvíli přichází vláda s návrhem na růst platů politiků o 14 procent? Po týdenní masáži si schválila růst o sedm procent. Ale i to je moc. Vždyť v tom je obrovská symbolika. Politici by přece měli dýchat se společností a ukázat lidem, že si umí sáhnout i sami na sebe. A jestli je někdy vhodná doba na růst platů politiků? Ano, když je konjunktura. Až se bude všem dařit lépe a bude tady hospodářský růst. Ať potom rostou platy všem – i politikům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: EXKLUZIVNÍ průzkum: ANO dominuje a STAN vysává Piráty. Do Sněmovny by proklouzla i KSČM

Třeba od SPD zní, že by platy poslanců měly být jen 50 tisíc korun. Souhlasíte s tím, nebo chápete, že politici mají dostat za svoji práci náležitou odměnu, aby do politiky chodili i úspěšní lidé ze soukromého sektoru, kde si třeba vydělají násobně víc?
Souhlasím, že by politici měli mít adekvátní odměnu. A taky ji mají. Naše platy jsou mnohonásobně vyšší, než je dnes průměrná mzda. Samozřejmě záleží, jestli posuzujete plat řadového poslance, nebo někoho, kdo má funkci a příslušné příplatky. To se ocitáme už v jiných číslech. Adekvátní odměna je také důležitá pro to, aby se politici své práci věnovali naplno a nebyl to jen nějaký vedlejšák.

VIDEO: Rozhovor s Andrejem Babišem v Partii Terezie Tománkové

Andrej Babiš navrhuje zmrazit platy politiků na pět let. Nedělá to jen z populismu?
Nedělá. Navrhovali jsme to, i když jsme byli ve vládě. Andrej Babiš tím dává najevo, že chceme soucítit s lidmi. Že víme, že se nemají nejlíp.  A co je populismus? Nemám to slovo ráda. Když někomu dojdou argumenty, a ty současné vládní koalici docházejí velmi často, začne vykládat o populistech. Ať argumentují a vysvětlují. Jako bývalá ministryně financí vám říkám, že si těch 14 procent dali do rozpočtu, chtěli si to takhle zvýšit. Vymlouvají se, že museli reagovat na rozhodnutí ústavního soudu, ale to je bohapustá lež. Ten se věnoval jen platům soudců.

Časem dospíváme k názoru, že důchodová reforma jako taková je v tuto chvíli chiméra.

Další velké téma, které kritizujete, jsou změny v důchodech, které Sněmovna zřejmě brzy schválí. Když bylo ANO ve vládě, také jste chtěli provést důchodovou reformu. Měli jste ji v programu, ale nic neprosadili. Neoceníte, že se současná vláda snaží dělat aspoň něco?
Lepší by bylo, kdyby nedělala nic. Časem dospíváme k názoru, že důchodová reforma jako taková je v tuto chvíli chiméra. Měli jsme důchodovou reformu udělat, když tu byly stovky miliard korun na privatizačních účtech, které ale vytunelovala ODS. Tato vláda nepřišla za tři a čtvrt roku vůbec s ničím. Pan Jurečka se dušoval, že zachrání důchodový systém. Teď tvrdí, že udělali reformu, ale je to pseudoreforma. Nemají žádné podklady a analýzy, a přitom dělají změny, které se dotknou milionu lidí. Vytvořili jakési kafkovské tabulky, ve kterých navázali dobu odchodu do důchodu na dobu dožití. Je fajn, že se nám prodlužuje doba dožití, ale zásadní přeci je, v jakém jste zdravotním stavu. A to vláda vůbec neřeší.

Na druhou stranu – všichni se shodují, že současný systém je neudržitelný. Máte nějaký konkrétní nápad, jak do budoucna zajistit peníze na důchody?
Hlavně říkáme, že žádnou změnu nemůžeme udělat bez dodatečných příjmů. Tím se vláda vůbec nezaobírala. Chtěli bychom zřídit Státní fond strategických investic. Lidé by tak mohli spořit ve fondu se státní garancí, který by investoval třeba do výstavby jádra. Marian Jurečka tvrdí, že největší problém začne, až půjdou do důchodu Husákovy děti, což bude kolem let 2055, 2056. Dnes na důchody vydáváme osm až devět procent HDP. V tom „peaku“ Husákových dětí to bude asi 11,5 procenta HDP, přitom třeba pro srovnání v Rakousku nebo Německu dávají už teď 13 procent. Ale je to na poměrně krátkou dobu, pak to zase klesne.

To znamená, že podle vás není potřeba měnit důchodový systém? Vždyť i řada ekonomů upozorňuje, že není dlouhodobě udržitelný.
Není potřeba to dělat tímto dramatickým způsobem, jako to dělá vláda. Seberou důchodcům za celou dobu asi 170 miliard. Je potřeba zajistit si nové příjmy – to je ten náš fond. Dalším klíčem je podpora rodinné politiky, ta je tady absolutně nulová. A také podpora hospodářského růstu, aby nám ekonomika šlapala a nedělali jsme pořád jen restrikce.

Jedním z hlavních předmětů toho sporu je, že se má věk odchodu do důchodu posunout až na 67 let. Co by udělalo hnutí ANO, kdyby bylo opět ve vládě? Vrátíte odchod do důchodu na 65 let, jak je to nyní?
Pravděpodobně ano. Budeme o tom debatovat. Koalice mi neustále připomíná, že jsem historicky chtěla také odchod do důchodu posunout. Ano, chtěla jsem vést tu debatu. Ale právě proto, že neexistovaly analýzy o době dožití ve zdraví, jsme do toho nešli. Domluvili jsme se, že to udělat nemůžeme.

Stanjura je absolutně nekompetentní člověk, kterého měl premiér Fiala dávno odvolat. Premiér Fiala je spolupachatel.

Kromě důchodové reformy hlasitě kritizujete rozpočet. Pro Echo24 jste řekla, že rozpočet na příští rok podřezává větev pod budoucností země, protože opět zvyšuje odvody pro OSVČ, dochází k poklesu prorůstových investic a klesá podíl výdajů na vědu a výzkum. Vy byste to dokázala „narozpočtovat“ líp, aniž by schodek rostl ještě víc?
Nikdy jsme nekritizovali, že tady jsou určité schodky. To koalice si z toho udělala mantru. Slibovala, že bude snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP ročně. Přitom vláda konsoliduje o 0,37 procenta HDP. My jsme v programu slibovali 0,5 procenta, to by bylo reálné. Bohužel máme v čele ministerstva financí naprosto nekompetentního člověka, který poprvé v historii této země nedodržuje poctivé rozpočtové řemeslo. K rozpočtu na rok 2025 dostal Stanjura zdrcující kritiku od Národní rozpočtové rady. Stanjura tam má opět nereálná a fejková čísla. Ten člověk je ideolog, který si vysní nějaký schodek státního rozpočtu, namodeluje si čísla, a hraje si s příjmy a výdaji naprosto netransparentním způsobem. A pak se modlí, aby příjmy někde sehnal. Takhle to nejde a takhle se nedělá rozpočet.

Většina ekonomů se však shodne, že je potřeba finance konsolidovat. Co by vláda měla udělat jinak?
Potřebovali bychom reálná čísla. V rozpočtu máme nadhodnocené příjmy z emisních povolenek ve výši 10 miliard korun. To jsou účetní kejkle, triky a čachry. Ministrovi financí chybí přes 20 miliard na OZE – obnovitelné zdroje energie. Chybí pět až sedm miliard na důchody. Dokonce předseda Národní rozpočtové rady řekl, že vůbec nesedí čísla ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí. Takhle se to nedá dělat. Stanjura je absolutně nekompetentní člověk, kterého měl premiér Fiala dávno odvolat. Premiér Fiala je spolupachatel.

Hnutí ANO utvořilo v několika krajích koalici s SPD. Dříve jste ji na celostátní úrovni vylučovala, teď trochu couváte a říkáte, že je tam mnoho „kdyby“. Chcete spolupracovat s SPD?
Kraje bych neřešila. To je pouze o tom, že se krajské reprezentace shodly na programu. Říkám to jednoduše. SPD má ve svém programu odchod z EU a vymezuje se proti NATO – a to je pro nás nepřijatelné.

A kdyby z toho ustoupili? Jsou to lidé, se kterými chcete být ve vládě?
To je to kdyby. Nevěřím, že by z toho ustoupili. My jsme jasně prozápadní strana, chceme být součástí EU i NATO. Mají v programu tolik věcí, které jsou pro nás nepřijatelné, že si to neumím představit. Ale EU chceme reformovat. Nelíbí se nám, kam nás patolízalství Petra Fialy přivedlo. Chceme si sami rozhodovat, jakými auty budeme jezdit, jak zateplovat baráky, o migračním paktu. Petr Fiala seděl v čele českého předsednictví a Evropské rady, když se tohle dojednávalo. Teď před volbami otáčí.

Po krajských volbách Andrej Babiš vychvaloval Karla Havlíčka, dokonce o něm řekl, že je bůh. Nemrzí vás trochu, že jste teď na druhé koleji?
Vůbec ne. To by bylo špatně. Držíme se zásady, že zvenčí jsme neporazitelní. Ale mohli bychom se úplně lehce porazit uvnitř, kdybychom to sami dopustili. Všichni tři se doplňujeme, i my dva s Karlem.

Měla jste ambici být premiérkou? Někdy se mluví o tom, že kdyby byl Andrej Babiš problém pro utvoření vlády, ustoupil by do pozadí a ANO nominovalo někoho jiného. Teď asi spíš Karla Havlíčka, když je to podle Babiše takový bůh.
Nikdo to neřeší, jen novináři. A myslím si, že příštím premiérem bude Andrej Babiš. Já dělám svoji práci, řídím klub. Karel řídí stínovou vládu. Doplňujeme se. Každý jsme naladěný trochu jinak, ale zapadá to do sebe.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vedení lidovců je kompletní. Výborného doplní bývalá miss, Horák či Pláteník

Tagy: