Šlachta: ODS si vodí Rakušana jak slepého koně. Pustil se i do Topolánka s Kalouskem

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta

K věci (128)

Chtějí zpolitizovat policejní složky. To je podle šéfa Přísahy a někdejšího elitního policisty Roberta Šlachty motivace vládní koalice pro výměnu policejního prezidenta. Tím se má stát po odchodu Jana Švejdara na konci března jeho náměstek Martin Vondrášek. Je to podle Šlachty přání ODS, která si ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vodí jako slepého koně, prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS. Šlachta zkritizoval také expremiéra Topolánka či exministra financí Kalouska (TOP 09).

Poradní komise doporučila vicepremiérovi Vítu Rakušanovi jako budoucího policejního prezidenta Martina Vondráška. Ministr vnitra to uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. Vondrášek byl jediný kandidát, který se o post přihlásil. Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu.

Na řadě je teď vedení ministerstva vnitra, které buď doporučení komise akceptuje, nebo jej z konkrétních důvodů odmítne. Podle Rakušana by mělo být definitivně jasno příští úterý. „Od začátku jsem říkal, že se novým policejním prezidentem stane pan Vondrášek. Na mě to působí tak, že pan Rakušan je v rukou ODS a oni si ho vodí jak slepého koně,“ komentoval výměnu Šlachta v pořadu K věci.

O Vondráškovi se v médiích hovoří jako o blízkém příteli exministra vnitra Ivana Langera (ODS). Šlachta navíc upozorňuje na způsob, jakým Švejdar konec ve funkci oznámil. Své rozhodnutí totiž zveřejnil poté, co se na počátku prosince s kandidátem na ministra vnitra Rakušanem sešel. Vláda v té době ještě ani nebyla jmenována prezidentem.

Švejdar poté oznámil, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí a že odejde. Rakušan v reakci na to odmítl, že by na Švejdara vyvíjel jakýkoli nátlak.

„Podle mě to byly kroky, aby si ODS s Rakušanem dosadila svého policejního prezidenta. Vondrášek je spojen s ODS,“ kritizoval Šlachta.

Topolánek: ODS dosadila i vás

Tím ale poňoukl expremiéra Mirka Topolánka, který mu na Twitteru připomněl, jak to bylo s jeho kariérou. „Poslouchejte, Róberte, vy parodie na politika. A nebyl vy jste náhodou právě na návrh ODS a Ivana Langera instalován do funkce ředitele ÚOOZ? Jestli jste na to náhodou nezapomněl,“ napsal bývalý předseda ODS.

Šlachta v letech 2008 až 2016 působil jako ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). V roce 2016 pak vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), a to sloučením protikorupční policie a právě ÚOOZ.

„Za touto zpackanou reorganizací policejních útvarů stál právě Vondrášek. Víme, jak to dopadlo. A teď chce být policejním prezidentem?“ přiznal Šlachta možnou osobní averzi. Podle něj ODS i Ivan Langer dodnes litují, že zrovna on se stal v roce 2008 šéfem ÚOOZ.

Členové ODS kategoricky odmítají, že by chtěli politizovat policii. „Jestli někdo dokázal neuvěřitelně zpolitizovat policejní složky, tak to byl právě předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Od něj opravdu žádné rady nechci,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS třeba poslanec Marek Benda (ODS).

Čistý Kalousek, či neschopný Šlachta?

Šlachta se v pořadu K věci opřel i do dalšího člena tehdejší Topolánkovy vlády. Neparlamentní hnutí Přísaha podobně jako Piráti, kteří mají čtyři poslance, nesouhlasí s rozhodnutím vlády o obsazení správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). V ní totiž nově usedne i bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„S tímto člověkem chtějí kontrolovat hospodaření největší zdravotní pojišťovny?“ ptal se řečnicky Šlachta. Podle něj je osoba Kalouska pro občany nedůvěryhodná.

Reakce exministra financí na sebe nenechala dlouho čekat: „Milý konstruktére falešných obvinění, když ani vy jste na mě nedokázal za všechna ta léta vašeho působení v policii nic vyšťourat, jsou jenom dvě možnosti: a) jste totálně neschopný, b) jsem absolutně čistý. Jakou variantu preferujete?“

Tagy: