Slavia zažila derby snů. Se Spartou zametla čtyřmi góly, na destrukci jí stačila první půle

Jedna strana zažívá absolutní euforii, druhá nejhorší noční můru. Od nedělního ligového derby mezi Slavií a Spartou se čekalo ledacos, ale ne takováto jednoznačná záležitost. „Sešívání“ doma v Edenu dali dokonale zapomenout na porážku od rivala z května a po triumfálním vítězství 4:0 jim opět patří Praha. Všechny branky letenskému týmu nasázeli už v prvním poločase. Pod debakl přidali gólový podpis Václav Jurečka, Jakub Hromada, Lukáš Masopust a Peter Olayinka.

Slavia oplatila rivalovi porážku ze závěru nadstavby minulé ligové sezony. „Červenobílí“ vyhráli i sedmý domácí zápas tohoto ročníku nejvyšší soutěže, celkem při tom zaznamenali 32 branek. Slávisté dál ztrácejí z druhého místa tabulky čtyři body na obhájce titulu z Plzně, který má utkání k dobru. Sparta vyrovnala svou nejvyšší porážku v samostatné ligové historii, po 11 kolech prohrála a na třetí příčce má pětibodové manko na celek z Edenu.

Slavistický trenér Trpišovský postavil do základní sestavy útočníka Jurečku, na pozici defenzivních záložníků pak při velké marodce dostali šanci Hromada a Oscar. Dánský kouč Sparty Priske nasadil na pravé křídlo defenzivněji laděného Wiesnera a na hrotu nechyběl Kuchta, který dal v létě při návratu z Ruska přednost Letenským před Slavií, kde předtím působil. Domácí fanoušci na něj pískali a neodpustili si ani nadávky. Populárním chorálem bylo zejména: „Kuchta je čů*ák.“

V zaplněném Edenu začali domácí aktivně a hned v páté minutě po obrovské chybě hostující defenzivy otevřeli skóre. Vitík chtěl poslat malou domů brankáři Kovářovi, jeho pomalou hlavičku ale vystihl Jurečka a sám před sparťanským gólmanem nezaváhal. Slávistický útočník navázal na trefu z minulého kola.

Už ve 12. minutě skóre poskočilo na 2:0. Odražený míč propadl k Hromadovi a ten zpoza vápna přízemní střelou k bližší tyči prostřelil Kováře. Slávistický záložník skóroval v lize poprvé od února. V 18. minutě po centru a nejistém zákroku Kováře skončil míč ve sparťanské síti znovu, ale sudí Zelinka odpískal domácím útočný faul na gólmana.

Ve 23. minutě Jurečka tečoval střílený centr vedle, ale za dalších sedm minut už špatně bránící Sparta inkasovala potřetí. Kovář po rohovém kopu vyboxoval vysoký zblokovaný míč jen před sebe a nepokrytý Masopust s pomocí břevna zvýšil na 3:0.

Poté poprvé výrazně zahrozili i Letenští. Kuchta obrat o balon Ousoua, ale brankář domácích Kolář tečovaný pokus na bližší tyči vyrazil na roh. Sparťanský trenér Priske už v první půli dvakrát vystřídal a místo Daňka s Wiesnerem nasadil Karabce s Minčevem.

Hostům to ale nepomohlo a ve třetí minutě nastavení první půle dostali další gól. Jurečka z pravé strany přihrál do vápna a Olayinka z první prostřelil Kováře. Slavia prožila nejlepší úvodní dějství v derby v samostatné historii, naopak Sparta odehrála v nejvyšší soutěži nejhorší poločas od rozdělení federace.

O vítězi bylo už do přestávky prakticky rozhodnuto a po změně stran tempo výrazně opadlo. Zároveň přibylo ostrých soubojů. Sparta v minulé sezoně i s domácím pohárem vyhrála tři ze čtyř derby, tentokrát ale utrpěla nejvyšší porážku od Slavie v samostatné historii. Slávisté překonali dvě vítězství 4:1 z let 2005 a 2008.

Tagy: