Sledujte Nový den s Romanem Prymulou: Užijí si Češi léto bez roušek?

Roman Prymula

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Česko získá do června více než milion dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Ve středu to uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Léto by tak podle něj mohlo být bez roušek. Sdílí tento optimismus epidemiolog Roman Prymula? Na to a mnohé další se ho zeptáme v pořadu Nový den na televizi CNN Prima NEWS v 8:15.

Napříč republikou dál klesá počet nově nakažených koronavirem a především hospitalizovaných pacientů. Jejich počet se podařilo dostat pod hranici pěti tisíc, což je nejlepší číslo od Vánoc. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger na Twitteru naznačil, že bychom si v létě mohli od protiepidemických opatření oddechnout. „Léto by tak mohlo být i bez roušek venku,“ napsal.

Jak se epidemická situace vyvine, však zatím zůstává nejasné. Epidemiolog a poradce prezidenta Roman Prymula dříve upozornil, že se koronavirus může během teplého počasí šířit výrazně rychleji než loni. „Víme, že k šíření docházelo i v zemích, kde jsou vysoké teploty. Můžeme očekávat, že u nových mutací viru je výrazně silnější efekt šíření,“ dodal Prymula.

Epidemiolog dodal, že základem všeho je dodržování protiepidemických opatření. „Nejde o to, abychom dodržovali pravidla, když nás sleduje policie, ale abychom tak činili i v době, kdy se na nás nikdo nedívá. Je to zejména otázka distance, protože mutace se tady pohybují a zejména ta britská je schopna se šířit na poměrně velkou vzdálenost,“ řekl Prymula.

Tagy: