Sledujte Partii s Jurečkou a Schillerovou: Zaslouží si vrcholní politici vyšší platy?

Velkou odezvu ve veřejném prostoru vyvolal návrh, který by zvýšil platy poslanců o více než 13 procent. Nejen o tom budou v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS diskutovat ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. Následovat bude velká politická debata. Pozvání přijali za vládní strany poslankyně Eva Decroix (ODS) a poslanec Petr Letocha (STAN), za opozici dorazí zákonodárce Aleš Juchelka (ANO) a poslankyně Lucie Šafránková (SPD). Pořad můžete sledovat od 11:00 v neděli na CNN Prima NEWS, Primě nebo v tomto článku.

Nárůst platů pro vrcholné politiky o více než 13 procent se stal předmětem diskuze poté, co Ústavní soud zrušil zákonný koeficient pro výpočet mezd. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že kabinet takto reaguje na rozhodnutí soudců, jinak by se zákon neupravoval.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti nejsou na dně, nabízím zkušenosti, řekl Hřib. Do vedení je logickou volbou, míní experti

Ústavní soud ovšem upozornil, že platy politiků jsou sice na platy soudců navázané, jeho rozhodnutí se nicméně týkalo jen soudcovských platů a zákon může pravidla pro odměňování politiků nastavit odlišně. V tiskové zprávě sdělil, že se ústavností snížení platů politiků vůbec nezabýval.

Kdo si zaslouží více peněz? Dojde na zmrazení platů? Nejen o tomto tématu budou v Partii Terezie Tománkové diskutovat místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Následovat bude velká politická debata. Vládní názory budou reprezentovat poslanci Petr Letocha (STAN) a Eva Decroix (ODS). Za opozici dorazí zákonodárci Lucie Šafránková (SPD) a Aleš Juchelka (ANO).

Sledujte Partii Terezie Tománkové v neděli 13. října od 11:00 na CNN Prima NEWS, Primě nebo v tomto článku on-line.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozhodovat o svém platu je nemorální, řekl Fiala. I my jsme se chovali jako populisté

Tagy:
Marian Jurečka politika mzda Alena Schillerová Partie platy PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ pořady CNN Prima NEWS pořad Partie Terezie Tománkové Lucie Šafránková televizní debata Aleš Juchelka Sledujte v TV Eva Decroix Poslanecká sněmovna ČR Petr Letocha Ústavní soud České republiky