Sledujte ZÁZNAM Partie s Kolářem i Gregorovou: Je správné materiálně podporovat Ukrajinu?

Ondřej Kolář

PARTIE Terezie Tománkové (4)

Vládní strany si jdou s opozicí tvrdě po krku prakticky od první schůze nové Sněmovny. Hnutí ANO a SPD se nelíbí plánovaná novela pandemického zákona, obě uskupení by také chtěla větší zastoupení ve vedení dolní komory Parlamentu. Pětikoalice zase viní opozici z toho, že jí zbytečně hází klacky pod nohy. I o tomto tématu budou diskutovat v nedělní Partii šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a poslanec Radek Vondráček (ANO). V druhé části se pak uskuteční velká debata čtyř politiků na téma krize na Ukrajině. Pořad můžete sledovat od 11 hodin živě na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

První hodina bude patřit Markétě Pekarové Adamové a Radku Vondráčkovi. Mezi předsedkyní poslanecké Sněmovny a jejím předchůdcem jsou v poslední době ostré názorové výměny vcelku obvyklé.

Jeden z posledních sporů obou politiků odstartoval, když šéfka TOP 09 na Facebooku uveřejnila kontroverzní prohlášení mířené na Maďarsko. Vondráček výroky Pekarové o tom, že by Maďaři měli vyhnat svého premiéra Viktora Orbána, označil za nepřijatelné.

Pekarová zase Vondráčkovi velmi často připomíná jeho excesy z dob, kdy byl předsedou Sněmovny on. Například, když při zahájení schůze v roce 2020 ukázal poslancům prostředníček. Nedělní debata by se měl točit kolem současných neshod vládní pětikoalice s opozicí, lze tedy očekávat velmi ostrý střet.

Krize na Ukrajině

V druhé části pak vystoupí poslanec a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti), poslanec Jaroslav Bžoch (ANO) a poslanec Jaroslav Bašta (SPD). Hlavním tématem bude situace na Ukrajině.

Západ se obává, že se Rusko, které shromáždilo poblíž ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků i vojenskou techniku, připravuje na invazi. Moskva to ale kategoricky popírá. Od Západu chce záruku, že Ukrajina nevstoupí do Severoatlantické aliance, a také stáhnutí vojsk NATO z Rumunska a Bulharska.

Hrozí skutečně válka? A je správné materiálně podporovat Ukrajinu? Zatímco vláda je o tom přesvědčena, především SPD vyzývá k tomu, aby se Česká republika v tomto konfliktu držela stranou.

Nedělní Partii můžete sledovat od 11 hodin na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Tagy: