Sledujte RADAR: Přichází déšť, sníh i nebezpečná ledovka. Česko čeká i prudké oteplení

Náledí - ilustrační foto

Počasí 1.2.2024 7:07

Česko čekají zatažené a deštivé dny se sněžením v polohách nad 500 metrů nad mořem. Ve čtvrtek ráno platí v části Česka kvůli mrznoucím srážkám varování před ledovkou, která může způsobit problémy v dopravě i úrazy při uklouznutí. Vedle pošmourného počasí přichází také nadprůměrné oteplení, alespoň začátek února tak bude mít až jarní nádech s teplotami nad 10 °C.

Čtvrteční obloha bude převážně zatažená, zpočátku se místy objeví i mrznoucí mlhy. Od severozápadu přijde déšť či přeháňky, ojediněle s mrznoucími srážkami a sněžením v polohách nad 800 metrů nad mořem. Při mrznoucím dešti rovněž hrozí tvorba ledovky, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu pro části Ústeckého, Libereckého, Středočeského a Královéhradeckého kraje, která platí do devíti hodin. Meteorologové později výstrahu rozšířili pro Jeseník a části Jihočeského a Moravskoslezského kraje. Tam platí až do 10 hodin ráno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se zachovat, když vás na horách překvapí hustá mlha či lavina?

Odpoledne můžeme podle meteorologů čekat proměnlivou oblačnost s ojedinělými přeháňkami a později se sněžením nad 500 metrů. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 a 8 °C, na horách okolo bodu mrazu.

Na severu a severovýchodě se sněhové přeháňky objeví i v noci na pátek, jinde ojediněle. V nižších polohách budou srážky smíšené či dešťové, nejnižší teploty se budou držet okolo 0 °C. Přes den bude oblačno až zataženo, zpočátku místy až polojasno. Do většiny Česka dorazí od západu déšť, zpočátku nad 400 metrů nad mořem, později jen na východě a ve vyšších polohách i sněžení. Na východě se srážky budou většinou objevovat až k večeru, zatímco v Čechách tou dobou budou ubývat. Denní maxima se dostanou na 6 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zatažená obloha vydrží i v sobotu. Na horách a na severovýchodě místy, jinde ojediněle, můžeme počítat s deštěm nebo přeháňkami. V horských polohách na severovýchodě budou srážky zpočátku smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty dosáhnou až 10 °C, a rtuť teploměru by měla nadále stoupat i v dalších dnech, kdy maxima vystoupají i ke 13 °C. První dva únorové týdny by podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu měly být teplotně nadprůměrné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

Tagy: