Sledujte RADAR: Do Česka dorazí silné bouřky s kroupami. Meteorologové vydali výstrahu

Ani o víkendu se Česko nevyhne bouřkám. Ty budou podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ještě silnější než v pátek. Doprovázet je mohou velké srážkové úhrny, kroupy i silné nárazy větru.

V sobotu bude na většině území převažovat oblačná obloha, doprovázená přeháňkami. „Objeví se i bouřky, které mohou být silné,“ upozornil meteorolog CNN Prima NEWS Filip Smola.

ČTĚTE TAKÉ: Západ Čech bičovaly silné bouřky. V Blížejově na Domažlicku voda vyplavila několik domů

Odborníci z ČHMÚ proto vydali výstrahu, která bude platit od sobotních jedenácti dopoledne do večerních devíti hodin. „Bouřky mohou být nebezpečné z hlediska přívalových srážek, které za krátkou dobu mohou přinést až 30 milimetrů, v opakovaných bouřkách to může být až 50 milimetrů. Což může vést k vzestupům hladin menších toků a lokálním zatopením,“ vysvětlil Smola.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nelze vyloučit ani kroupy kolem dvou centimetrů a nárazy větru o rychlosti 70 km/h. Nejvyšší denní teploty během dne se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C, v tisíci metrech na horách kolem 16 °C.

Nedělní počasí bude velmi podobné tomu sobotnímu – tedy velká oblačnost a místy přeháňky nebo bouřky. Rtuť teploměrů má vystoupat až k 25 °C.

A v podobném duchu naváže počasí i v následujícím týdnu. Zpočátku mají převažovat teploty v průměru kolem 23 °C, doprovázené srážkami. Ty v průběhu týdne postupně ustanou a lehce se i ochladí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Počasí se zbláznilo, přijde jeden hurikán za druhým. Může za to koktejl jevů

Tagy: