Babiš převzal přes 40 tisíc dávek vakcíny od Maďarska. Jde o půjčku?

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek odpoledne v pražském O2 universu převzal od maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa 41 tisíc dávek vakcíny proti covidu. Podle vládního usnesení, zveřejněného v maďarském úředním věstníku, by Česko mělo dostat 40 950 dávek vakcíny od společností Pfizer/BioNTech. Podle zjištění serveru iROZHLAS.cz nejde o dar, ale o půjčku.

V dubnu slíbily Česku vakcíny Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Na přeposlání zhruba 80 tisíc dávek se země domluvily poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU. Podle vyjádření úřadu vlády se vše opozdilo a vakcíny jsou slíbeny do konce června. Slovenský premiér Eduard Heger také při dubnové návštěvě ČR přislíbil dar 10 tisíc dávek od společnosti Moderna.

Web iROZHLAS.cz v pátek uvedl, že Česko vakcíny nedostalo darem. Podle mluvčí vlády Jany Adamcové je země pouze zapůjčily. „V případě vakcíny z Rakouska, Maďarska a Slovinska jde o zápůjčku, kterou vrátíme, až budeme mít dostatek vakcíny,“ uvedla. Kdy a za jakých podmínek Česko bude vakcíny vracet, není jasné. „Nejsou stanoveny termíny, jedná se o gentlemanskou dohodu na úrovni předsedů vlád,“ vysvětlila Adamcová.

V pondělí přivezlo české vojenské letadlo z Bělehradu přes 100 tisíc dávek vakcíny od Pfizer/BioNTech, které Srbsko Česku darovalo.

Od začátku vakcinace loni v prosinci bylo celkem rozdáno zhruba 5,54 milionu dávek, u většiny vakcín jsou potřebné dvě. Ukončené očkování má víc než 1,59 milionu lidí.

Jednoznačně nejpoužívanější vakcínou je v Česku očkovací látka Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech. Připadají na ni čtyři z pěti aplikovaných dávek. Přibližně desetiprocentní podíl mají vakcíny od společností Moderna a AstraZeneca. Jednodávková vakcína od společnosti Johnson & Johnson má zhruba jednoprocentní podíl na všech podaných dávkách. Kolik je v Česku v současnosti k dispozici dávek očkování, ministerstvo ve statistikách na webu věnovaném onemocnění COVID-19 neuvádí.

Tempo očkování zrychluje

Tempo vakcinace v Česku v poslední době zrychluje. Více než 100 tisíc dávek za den dokázali zdravotníci naočkovat zatím pětkrát, z toho třikrát minulý týden a dvakrát tento. Ve středu dostalo očkování rekordních téměř 110 tisíc lidí.

Za celý květen bylo v Česku aplikováno více než 2,1 milionu dávek některé ze čtyř používaných očkovacích látek. V dubnu to bylo necelých 1,5 milionu a v březnu přes milion.

Tagy: