Sledujte ZÁZNAM brífinku vedení Bohemia Energy. Nabídne firma dočasně původní ceny?

Jiří Písařík

Majitel Bohemia Energy ke krachu společnosti

Majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík se v pondělí vyjádří k situaci ve firmě. Ta v říjnu ukončila dodávky plynu a elektřiny, čímž zkomplikovala život zhruba 900 tisíc klientů. Podle zjištění webu iDNES.cz by ale firma mohla některým větším odběratelům nabídnout dodávky za původní nasmlouvané ceny. Jenže pouze na pár týdnů a výměnou za to, že pak nebudou požadovat náhradu škody. Tiskovou konferenci můžete sledovat od 11 hodin v tomto článku.

Rozhodnutí ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům zveřejnila Bohemia Energy 13. října. Jako důvod uvedla přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích.

Klientů největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se museli ujmout takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy. Nejpozději do půl roku si tito zákazníci musí vybrat nového řádného dodavatele.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) podal minulý týden na společnost Bohemia Energy trestní oznámení. Jako důvod uvedl podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelovému převádění majetku mezi společnostmi a snahy o převedení soukromého majetku.

Podle zjištění Pirátů a webu MotejlekSkočdopole.com se Písařík s manželkou pokusili přesunout některé nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Pirátský analytický tým sepsal přehled dalšího majetku, u kterého by mohly převody hrozit, a zaslal ho pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové.

Kvůli převodům by mohly být ohrožené možné kompenzace klientům Bohemia Energy, upozornili Piráti počátkem minulého týdne. V některých případech už přesunu majetku zabránil Městský soud v Praze.

Tiskovou konferenci vedení Bohemia Energy můžete sledovat od 11 hodin v tomto článku.

Tagy: