Sledujte ZÁZNAM: Jak to jde ukrajinským dětem ve školách? Gazdík zveřejnil výsledky

Petr Gazdík

TK ministra školství Petra Gazdíka (23. 5.)

Česká školní inspekce navštívila téměř 70 procent základních škol, které vzdělávají deset a více dětí z Ukrajiny. Jak jim jde integrace a vzdělávání v českých školách? Sledujte tiskovou konferenci ministra školství Petra Gazdíka (STAN) a ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala živě v tomto článku. Očekávaný začátek je ve 12:30.

České školy se plní žáky z Ukrajiny od té doby, co v zemi začala válka. Podle výsledků průzkumu ministerstva školství k 7. dubnu chodilo do českých mateřských škol 3 310 ukrajinských dětí a 23 204 do škol základních.

Školky měly ještě kolem 12 900 volných míst a základní školy přibližně 150 500. Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) je nyní v Česku zaregistrováno asi 130 tisíc ukrajinských dětí, které by měly jít do škol od září. Některé z nich se ale už zase mohly vrátit na Ukrajinu. Kolik jich je v Česku v současné době, se tedy přesně neví.

Vláda na konci března schválila na integraci běženců z Ukrajiny do konce srpna zvýšení rozpočtu ministerstva školství o 5,2 miliardy korun. Na kurzy češtiny a adaptační skupiny pro ukrajinské žáky pak ministerstvo začátkem dubna vypsalo dotace ve výši 1,4 miliardy korun. Žadatelé se o peníze mohou hlásit do 31. května.

Náklady na začleňování ukrajinských uprchlíků do českých škol zatím podle MŠMT lze vyčíslit v jednotkách milionů korun. Přesnější informace bude mít úřad na přelomu června a července.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) minulý týden řekl, že v Česku je v současné době zhruba 200 tisíc uprchlíků. Zemi tak patrně opustilo zhruba 140 tisíc osob, protože dosud vydala přibližně 350 tisíc víz dočasné ochrany. Přesný přehled o přítomných uprchlících vláda postrádá kvůli tomu, že Česko není hraniční zemí schengenského prostoru. Lepší přehled by měly české úřady získat koncem května, kdy se má spustit celoevropský IT systém.

Tiskovou konferenci ministra školství Petra Gazdíka (STAN) a ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala sledujte živě na webu cnn.iprima.cz. Její začátek byl ohlášen na 12:30.

Tagy: