Chtějí chápat svět a dorozumět se s novými spolužáky. Zájem o ruštinu na školách roste

I přes aktuální vypjatou situaci na Ukrajině zájem o ruský jazyk na základních a středních školách neklesá, naopak. Vyplývá to z výpovědí několika českých škol, které oslovila redakce CNN Prima NEWS. Podle učitelů ruštiny mohl zájem o tento jazyk u studentů podpořit příchod nových žáků z Ukrajiny. Mnozí z nich se totiž dorozumívají rusky a české děti se proto snaží s novými kamarády domluvit jazykem, kterému rozumí.

Výuku ruštiny si mohou žáci Základní školy Litomyšl zvolit už v sedmé třídě. „Naši žáci zájem o ruštinu mají. Máme vždy minimálně jednu skupinu v ročníku,“ potvrdil zájem dětí ředitel školy Ondřej Vomočil. I přes nálady, které ve společnosti panují, nepředpokládá, že by jeho škola přestala v nejbližších letech ruštinu vyučovat. „Dokud bude výuka druhého jazyka povinná, budeme ruštinu nabízet. Po roce 2024, kdy se předpokládá, že výuka druhého cizího jazyka bude dobrovolná, ještě uvidíme,“ upřesnil.

Že by zájem o ruštinu opadl, nezaregistrovala ani Halina Mochovyková, která již osmým rokem učí ruštinu na pražském Soukromém gymnáziu ARCUS a Střední odborné škole mezinárodních a veřejných vztahů. „Studenti, které učím, teď naopak o tento jazyk projevují větší zájem. A to kvůli tomu, aby mohli sledovat ruská opoziční média typu Meduza TV, Radio Svoboda či Mediazona a také ruskou státní televizi. Všechno jsme prozkoumali na hodinách ruštiny,“ sdělila vyučující s tím, že zatím nedokáže odhadnout, jak to bude u studentů se zájmem o ruštinu příští rok.

„To se teprve ukáže,“ uvedla Mochovyková. Žáci se totiž teprve na jaře rozhodují, jaký jazyk se chtějí učit v následujícím roce.

Děti jsou velmi spontánní a adaptabilní

Podle Mochovykové se zájem o ruštinu u jejích žáků zvýšil i proto, že do škol přibyli studenti z Ukrajiny. „Často vidím, jak se české děti rychle učí ruské slangové výrazy. Jsou zvědaví, o čem jejich noví spolužáci mluví,“ vysvětlila.

Zájem o ruštinu zatím neztratili ani žáci Základní školy Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí. „Učím zde osmnáctým rokem a doposud byl zájem velký,“ potvrdila také učitelka Gabriela Cachová. „Současní žáci zájem určitě neztratili. Co se týká příštího školního roku – zatím jsme v období příprav. Podle předběžného průzkumu mezi dětmi by mohl být zájem opět velký. Záležet bude také na tom, jak do výběru druhého cizího jazyka zasáhnou svým názorem rodiče,“ upozornila na další faktor Cachová.

Když se svých žáků zeptala, proč volí právě ruštinu, dosud to bylo proto, že tento jazyk studovali i jejich rodiče a prarodiče. Ti pak spoléhají na to, že dětem budou moci s výukou pomáhat. „To ale není třeba, upevnění veškerého učiva se snažíme vždy zvládnout ve škole,“ vysvětlila.

Ruský jazyk byl na českých školách povinný do roku 1990. Nyní si ho mohou žáci základních a středních škol zvolit jako druhý cizí jazyk. Nejčastěji školy nabízí vedle ruštiny také němčinu, francouzštinu nebo španělštinu. Zájem o ruštinu přitom v posledních letech na školách vzrostl. Za deset let se zvýšil zhruba pětkrát. V letošním školním roce se rusky učí téměř 70 tisíc žáků.

Cachová pevně věří, že zájem o ruštinu budou mít žáci i nadále. „Je to slovanský jazyk, který je nám velmi blízký. Pokud žáci překlenou úvodní čtyřměsíční fázi osvojení si nového písma, je pro ně daleko snazší než jiné cizí jazyky, které se vyučují na naší škole. Navíc s příchodem nových žáků z Ukrajiny jsem zaznamenala opravdu velký zájem u našich dětí se s těmito studenty dorozumět rusky. Velmi rychle zvládají základní fráze a slovíčka. Děti jsou v tomto ohledu velmi spontánní a adaptabilní,“ uzavřela.

Tagy: